Naar de inhoud

ANBI Logo

CGT en GET niet bewezen effectief bij ME/cvs

 25 augustus 2016, CGT en GET niet bewezen effectief bij ME/cvs

Een rechtcollege heeft de Queen Mary University of London (QMUL) bevolen om de geanonimiseerde data van de PACE-studie vrij te geven aan ME-patiënt Alem Matthees, die daarom verzocht had. De rechtbank had in oktober 2015 deze beslissing al genomen, maar QMUL was daartegen in beroep gegaan. Dit beroep is verworpen. (lees hier de uitspraak)
 
De PACE studie onderzocht de effectiviteit van o.a. cognitieve gedragstherapie (CBT) en graduele oefentherapie (GET) bij ME/cvs. De criteria die voor deze studie gebruikt zijn, zijn gedurende het onderzoek naar beneden bijgesteld. Daardoor kon het zijn dat je aan het eind van het onderzoek slechter was dan toen je eraan begon, maar doordat de criteria tussentijds was bijgesteld behaaalde je wel een betere score en kon je in de onderzoeksresultaten als verbeterd te boek komen te staan.  (Zie ook onze eerdere berichtgevinge over de PACE studie)
 
 
De PACE-paper, zoals het in The Lancet staat, bevat een analyse waarin het fysieke functioneren van de patiënten kon verergeren tijdens de studie tot ongeveer het niveau van patiënten met hartfalen (klasse II) en toch zouden ze nog beschouwd worden als zijnde doeltreffend behandeld. De Lancet heeft verzoeken om een correctienota uit te brengen, genegeerd.
 
Iedereen begrijpt wel dat dit geen eerlijke manier van onderzoek doen is, en het verklaart dan meteen ook waarom er zo moeilijk over werd gedaan om de gegevens van de PACE studie vrij te geven. Door de dramatische veranderingen van de onderzoekscriteria is het gewoon niet mogelijk hier betrouwbare gegevens uit te verkrijgen. QMUL heeft jarenlang geprobeert het vrijgeven dan de gegevens tegen te houden, maar het rechtcollege heeft rechtgesproken. 
 
Tevens heeft het Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) (het officiële Agentschap voor Gezondheidsonderzoek en -kwaliteit van de Amerikaanse overheid) een Addendum uitgebracht Dit addendum degradeert de conclusies over de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET). Er was al een laag tot matig bewijs van de effectifiteit, maar die zijn nu zover naar beneden bijgesteld dat er onvoldoende bewijs is van enige effectiviteit van CGT en GET bij ME of CVS-patiënten. Lees hier meer over deze ontwikkeling.
 
Bron: http://www.meaction.net/2016/08/16/tribunal-orders-release-of-pace-data/
 
 
Er zijn veel verschillende berichten over het vrijgeven van de PACE data en de degradatie van de effectiviteit van CGT en GET bij ME/cvs. Een selectie:

 

Nieuwsarchief

vergeetmeniet-folderVrouw met laptopVrouw aan het waterVergeetmeniet2Student

vrijwilligers gevraagd

LeesME blok

LeesME tijdschriften