“ME is een complexe multisysteemziekte”

8 juni 2017, Ervaringsverhaal

“ME is een complexe multisysteemziekte”

Yvonne heeft ME (Myalgische encefalomyelitis). Wat als een zware griep begon is inmiddels zo ver gevorderd, dat ze 95% van haar tijd niets anders kan doen dan in bed blijven liggen door totale uitputting. Hoe graag ze dat ook anders zou willen gezien haar zeer actieve leven voor de ziekte begon. Ze geeft ook aan dat ME meer is dan alleen het symptoom vermoeidheid, waarop buitenstaanders vaak letten.

“Ik kreeg in januari 2008 een zware griep waar ik vier dagen hoge koorts van had, en sindsdien ben ik ziek. Het was net alsof de griep nooit is weggegaan. Ik had zweetaanvallen, voelde mij grieperig/koortsig, was totaal uitgeput en alles in mijn lichaam deed mij zeer. Daarnaast had ik geheugen en concentratieproblemen. ik kon geen boek meer lezen, kon niet meer op woorden komen. Ook kon ik van de een op andere dag niet meer slapen. Waar ik voorheen al sliep als ik mijn bed zag, lag ik nu nachten wakker van de pijn en doordat ik te uitgeput en overprikkeld was. De pijn zat in mijn spieren en gewrichten, waardoor ik niet langer dan 15-30 minuten op een zij kon liggen. Daarbij had ik problemen met in- en doorslapen.”

Lees hier het hele verhaal.