ME/cvs wordt veroorzaakt door chemische veranderingen in de hersenen.

27 november 2017, ME/cvs wordt veroorzaakt door chemische veranderingen in de hersenen.

Uit een studie blijkt dat ME/cvs niet tussen de oren zit, maar wordt veroorzaakt door chemische veranderingen in de hersenen.

ME/cvs en golfoorlogsyndroom worden veroorzaakt door veranderingen in de chemie van de hersenen en zijn geen psychische stoornissen.

Beide aandoeningen veroorzaken pijn, fysieke en mentale vermoeidheid, cognitieve stoornissen en griepachtige symptomen.

De controverse of de aandoeningen echte ziekten zijn duurt al bijna 30 jaar.

Onderzoekers van Georgetown University hebben nu veranderingen in moleculen in de hersenen van patiënten gevonden

ME/cvs is geen psychologische aandoening zoals eerder werd gedacht. Onderzoekers doen deze bewering nadat ze bewijs vonden dat de aandoening wordt veroorzaakt door veranderingen in de chemie van de hersenen.

De controverse of de slopende aandoening die pijn, fysieke en mentale vermoeidheid en cognitieve disfunctie veroorzaakt een echte ziekte is, is al 30 jaar gaande. Ondertussen speculeerden critici dat het allemaal psychisch was.

Maar nu hebben onderzoekers veranderende niveaus in een hersenmolecuul (genaamd miRNA) gevonden bij patiënten, wat verantwoordelijk is voor het aan- en uitschakelen van de eiwitproductie en vervolgens de vermoeiendheisklachten veroorzaken.

Deze bevindingen vormen de basis om de aandoening die bijna drie miljoen Amerikanen treft beter te behandelen en te begrijpen.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als myalgische encefalomyelitis of ME, treft tussen 836.000 en 2,5 miljoen Amerikanen, meestal tussen de leeftijd van 40 tot 50 jaar, volgens een rapport van de National Academy of Medicine.

Onderzoekers hebben ook onderzoeken uitgevoerd bij patiënten met de golfoorlogsyndroom, die vergelijkbare symptomen veroorzaakt, waaronder chronische vermoeidheid, fibromyalgie en gewrichtspijn.

De golfoorlogsyndroom ontwikkelde zich bij meer dan een kwart van de 697.000 veteranen die van 1990 tot1991werden ingezet in de Perzische Golfoorlog. Zij werden blootgesteld aan combinaties van zenuwagentia, pesticiden en andere giftige chemicaliën die mogelijk de symptomen hebben veroorzaakt.

Er zijn overeenkomsten tussen deze aandoeningen, zoals extreme fysieke en mentale vermoeidheid, cognitieve stoornissen, gewrichtspijn, uitputting na inspanning, hoofdpijn en griepachtige symptomen.

Sommige patiënten zijn zo zwak dat ze hun baan verliezen of aan bed- of rolstoel gekluisterd raken. Maar met een onduidelijke oorzaak, bepaald de twijfel of het een lichamelijke ziekte of louter psychologisch is.

De studie, uitgevoerd door Georgetown University Medical Center, biedt belangrijke inzichten in de hersenchemie van deze aandoeningen die nu kunnen worden onderzocht.

Lumbaalpuncties voorafgaand aan inspanning lieten zien dat de miRNA-niveaus hetzelfde waren bij alle deelnemers die leden aan chronische vermoeidheid, de golfoorlogsyndroom en een controlegroep.

Maar proefpersonen met ME/cvs die zich inspanden, hadden lagere niveaus van 12 verschillende miRNA's, vergeleken met degenen die niet trainden.

Ook lieten de testen bij patiënten met ME/cvs en het golfoorlogsyndroom 24 uur na het 25 minuten op een hometrainer fietsen, veranderingen in het miRNA-niveau zien.

Eén golfoorlogsyndroom-groep kreeg tijdens het opstaan ​​een sprong in de hartslag gedurende twee tot drie dagen na de training. Scans lieten tevens zien dat ze in gebieden die de hartslag regelen de hersenstammen kleiner waren, en zij hun hersenen niet activeerden bij cognitieve taken.

Hoofdonderzoeker dr. James Baraniuk zei: 'Dit nieuws zal goed worden ontvangen door patiënten die aan deze aandoeningen lijden, die een verkeerde diagnose hebben gekregen en in plaats daarvan mogelijk worden behandeld voor depressie of andere psychische stoornissen.'

Gedacht werd dat ME/cvs (vaak 'yuppie-griep' genoemd) psychisch zou zijn, totdat een recensie uit 2015 van 9.000 artikelen over 64 jaar onderzoek naar biologische oorzaken wees.

En hoewel de exacte oorzaken van de aandoeningen onbekend zijn, zei professor Baraniuk dat de miRNA-niveaus bij deze ziekten anders waren dan die bij depressie, fibromyalgie en de ziekte van Alzheimer, wat verder suggereert dat ME/cvs en het golfoorlogsyndroom onderscheidende ziekten zijn.

Door Kayla Brantley, 10 november 2017

Bron: http://www.dailymail.co.uk/health/article-5070425/Chronic-fatigue-syndrome-not-mind.html#ixzz4yAeQeyTx
Vertaling: ME/cvs Vereniging

Zie ook: https://www.mijngezondheidsgids.nl/veranderingen-brein-cvs-waargenomen/