terug naar overzicht

Een introductie van de hersenen en hersenonderzoek

Deel 1 van een serie artikelen van ME research UK over onderzoek van de hersenen en het zenuwstelsel bij ME/cvs.

ME research UK, 1 februari 2021

Deze maand zullen onze onderzoeksartikelen zich richten op de hersenen en het zenuwstelsel bij ME/cvs – om licht te werpen op onderzoek dat over de hele wereld plaatsvindt, waaronder projecten die mede zijn ondersteund door ME Research UK.

Allereerst is hier een introductie op de hersenen en enkele van de technieken die worden gebruikt om de hersenen te bestuderen.

Tientallen jaren lang is mensen met ME/cvs verteld dat het allemaal tussen hun oren zat, waarmee een verwoestende ziekte wordt gebagatelliseerd en de verantwoordelijkheid voor herstel en behandeling teruggelegd bij de patiënt. Echter, het onderzoek in de afgelopen jaren heeft een grote hoeveelheid afwijkingen onthuld in verscheidene systemen van het lichaam bij de ziekte, van het immuunsysteem tot de energieproductie tot het plasma van het bloed.

Er is ook meer dan genoeg bewijs dat wijst op problemen in de hersenen bij ME/cvs. Geen psychische problemen, maar afwijkingen in zowel structuur als functie. Dit werpt de vraag op – zit het antwoord op ME/cvs uiteindelijk werkelijk tussen de oren?

De hersenen zijn ongelooflijk complex, bestaande uit meer dan 100 miljard zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het communiceren van een scala aan processen. De hersenen zijn verdeeld in specifieke functie-gebieden, maar deze werken allemaal nauw met elkaar samen.

Hoe bestudeer je de hersenen

De complexiteit ervan maakt de hersenen tot een uitdagend orgaan om in onderzoek te bestuderen, maar het werkveld van neurowetenschappen boekt dagelijks vooruitgang in haar pogingen om meer te begrijpen van de hersenen, vooral binnen de context van ziekte.

Een aantal technieken worden veel gebruikt om de hersenen te bestuderen.

  • Een computertomografie (CT) scan is een niet-invasieve methode om de hersenen zichtbaar te maken. Een scanner neemt meerdere röntgenfoto’s op en zet deze om in beelden die details van de hersenen en de schedel laten zien.
  • Een andere niet-invasieve methode is magnetische resonantie imaging (MRI) die gebruik maakt van radiogolven in een magnetisch veld om gedetailleerde beelden van de hersenen te laten zien.
  • Bij een angiogram injecteert een arts een vloeistof (contrastmiddel) in iemands ader, waar vandaan het zich door het lichaam naar de hersenen verplaatst. Vervolgens wordt een röntgenvideo gemaakt en kunnen problemen in de bloedvaten in de hersenen worden opgespoord.
  • Een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd, is een invasieve ingreep waarbij een lange naald in het gebied rond de zenuwen in de wervelkolom wordt ingebracht waarbij vloeistof wordt afgenomen voor nader onderzoek.
  • Bij een elektro-encefalogram (EEG) worden verschillende elektroden op specifieke delen van het hoofd geplaatst om de hersenactiviteit te meten. Deze techniek wordt vaak gebruikt om toevallen te diagnosticeren.
  • Tenslotte kan het onderzoek naar mentaal functioneren – zoals problemen oplossen of geheugen – worden uitgevoerd door middel van neurocognitieve testen in de vorm van speciaal ontworpen vragenlijsten.

Volgende week zullen we bekijken hoe deze technieken zijn gebruikt om afwijkingen te onthullen in de hersenen van mensen met ME/cvs.

Het originele (Engelstalige) artikel kun je hier lezen
Vertaling: ME/cvs Vereniging

Anderen bekeken ook

Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…”

De ME/cvs-Intramurale Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…” “Eén ding is duidelijk: het is een ziekte die vanuit de hersenen komt” Nancy Klimas Het was een van de duurste ME/cvs-studies ooit. Het was het geesteskind van voormalig NIH-directeur Francis Collins en de ongebruikelijke studie was ontworpen om de NIH een solide basis te geven om

Samenvatting Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is. Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede