terug naar overzicht

Beschadigde dunne zenuwvezels & energieproblemen

David Systrom, de longarts van Harvard, graaft steeds dieper bij zijn ME/cvs-patiënten. Hierdoor begrijpen we beter wat er gebeurt tijdens inspanning in ons metabolisme.

Onderzoeksmethode

David Systrom test met invasieve cardiupulmonaire inspanningsproeven het bloed voordat het bij de spieren aankomt en nadat het de spieren verlaat tijdens inspanning

Energieproblemen

De groep met ME/cvs patiënten had een verminderde maximale zuurstofopname. Hierdoor zijn zij niet in staat om de verwachte hoeveelheid energie te produceren.

Ongeveer 30% van de ME/cvs patiënten had dunnevezelneuropathie.

Metabolische oorzaak van de energieproblemen

Systrom onderscheidde twee groepen ME/cvs patiënten.

Er was de groep met een lage bloeddoorstroming. Bij deze patiënten komt er weinig bloed uit het hart. Er blijft veel zuurstof in de aders zitten. Hierdoor hoopt het bloed zich waarschijnlijk op in de aders. Dit kan een gevolg zijn van dunnevezelneuropathie. Er komt dan minder bloed bij het hart en de spieren terecht.

Er was ook een groep met een hoge bloeddoorstroming. Deze patiënten pompen wel veel bloed rond. Maar het bloed komt of niet bij de spieren terecht door problemen met dunne zenuwvezels. Of de beschadigde mitochondriën nemen het bloed niet op. Deze groep patiënten neemt minder zuurstof op.

Deconditionering kan absoluut niet de oorzaak zijn van deze problemen.

Meer resultaten

Er werden hoge cytokine niveaus gevonden bij ME/cvs patiënten.

Deze problemen met de doorbloeding komen ook voor bij POTS wat suggereert dat ME/cvs en POTS hierin op elkaar lijken.

Dit onderzoek is hier gepubliceerd.
Cort Johnson heeft het artikel uitgelegd op zijn Engelstalige website
Een Nederlandse vertaling van het hele artikel van Cort Johnson vind je hier.

Anderen bekeken ook

Te weinig zuurstof bij long-COVID en ME/cvs

Er komt steeds meer bewijs dat er iets fout gaat in het zuurstoftransport naar spieren en weefsels. Hierdoor kunnen de mitochondriën, onze energiecentrales, veel minder energie maken want hierbij is zuurstof nodig. De mitochondriën schakelen daardoor over op een veel minder efficiënte vorm van energie maken waarbij geen zuurstof nodig is (anaeroob).

Hersenbloedstroom is verminderd bij ME/cvs

De bloedstroom naar de hersenen blijkt verminderd te zijn bij ME/cvs tijdens kanteltafeltesten. Dit is zelfs het geval in afwezigheid van hypotensie (lage bloeddruk) of tachycardie (te snelle hartslag). Dit blijkt uit een studie van Linda van Campen, Freek Verheugt, Peter Rowe en Frans Visser. Zij testten dit in een kwantitatieve, gecontroleerde studie waarin gebruik

Orthostatische symptomen bij long COVID en ME/cvs

Al snel na de uitbraak van de SARS-Cov-2 virus pandemie (Corona) werd duidelijk dat patiënten langdurig ziek kunnen blijven. Een infectie kan leiden tot langdurige en uitputtende vermoeidheid, post-exertionele malaise (PEM), cognitieve problemen en symptomen van orthostatische intolerantie. Dit zijn symptomen die ook bij ME/cvs voorkomen. Daarom worden in dit onderzoek ME/cvs en Long Covid