terug naar overzicht

Beschadigde dunne zenuwvezels & energieproblemen

David Systrom, de longarts van Harvard, graaft steeds dieper bij zijn ME/cvs-patiënten. Hierdoor begrijpen we beter wat er gebeurt tijdens inspanning in ons metabolisme.

Onderzoeksmethode

David Systrom test met invasieve cardiopulmonaire inspanningsproeven het bloed voordat het bij de spieren aankomt en nadat het de spieren verlaat tijdens inspanning

Energieproblemen

De groep met ME/cvs patiënten had een verminderde maximale zuurstofopname. Hierdoor zijn zij niet in staat om de verwachte hoeveelheid energie te produceren.

Ongeveer 30% van de ME/cvs patiënten had dunnevezelneuropathie.

Metabolische oorzaak van de energieproblemen

Systrom onderscheidde twee groepen ME/cvs patiënten.

Er was de groep met een lage bloeddoorstroming. Bij deze patiënten komt er weinig bloed uit het hart. Er blijft veel zuurstof in de aders zitten. Hierdoor hoopt het bloed zich waarschijnlijk op in de aders. Dit kan een gevolg zijn van dunnevezelneuropathie. Er komt dan minder bloed bij het hart en de spieren terecht.

Er was ook een groep met een hoge bloeddoorstroming. Deze patiënten pompen wel veel bloed rond. Maar het bloed komt of niet bij de spieren terecht door problemen met dunne zenuwvezels. Of de beschadigde mitochondriën nemen het bloed niet op. Deze groep patiënten neemt minder zuurstof op.

Deconditionering kan absoluut niet de oorzaak zijn van deze problemen.

Meer resultaten

Er werden hoge cytokine niveaus gevonden bij ME/cvs patiënten.

Deze problemen met de doorbloeding komen ook voor bij POTS wat suggereert dat ME/cvs en POTS hierin op elkaar lijken.

Dit onderzoek is hier gepubliceerd.
Cort Johnson heeft het artikel uitgelegd op zijn Engelstalige website
Een Nederlandse vertaling van het hele artikel van Cort Johnson vind je hier.

Anderen bekeken ook

Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…”

De ME/cvs-Intramurale Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…” “Eén ding is duidelijk: het is een ziekte die vanuit de hersenen komt” Nancy Klimas Het was een van de duurste ME/cvs-studies ooit. Het was het geesteskind van voormalig NIH-directeur Francis Collins en de ongebruikelijke studie was ontworpen om de NIH een solide basis te geven om

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie