terug naar overzicht

De kunst van het rusten

Pro Health publiceerde twee jaar geleden een waardevol artikel over het belang van kwalitatief goede rust als je chronisch ziek bent.

De kunst van het rusten

Rusten speelt zo’n belangrijke rol in ons welzijn, maar het is niet per se voor veel mensen makkelijk. Pas toen ik werd getroffen door een chronische ziekte, besefte ik dat ik gewoon niet wist hoe ik moest rusten. Voordien beangstigde de gedachte aan een strandvakantie me, tenzij ik constant spelletjes kon spelen of zwemmen. Liggend op een ligstoel een boek lezen? Ik denk het niet!

In het begin van de ziekte, toen ik erg ziek was, moest ik rusten omdat ik gewoon niet anders kon. Toen ik enigszins begon te verbeteren, werd rusten een hele klus, en meestal benaderde ik het als iets wat ik moest doen. Helaas maakt die houding ten opzichte van rust het niet erg rustgevend.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat als ik beter zou worden in rusten, ik er misschien baat bij zou hebben, ik misschien wat meer energie zou vinden voor andere dingen. Omdat ik altijd een persoon ben geweest die een uitdaging aangaat, heb ik mezelf de uitdaging gesteld om goed te leren rusten.

Rust erkennen als een cruciale strategie

Een van de eerste dingen die me hielpen, was beseffen dat rust geen passieve zaak is. Het is een van de belangrijkste manieren waarop je kunt bijdragen aan je welzijn. Goed worden in rusten is een manier om wat controle te krijgen. Rusten heeft een heel belangrijk doel. Het lijkt me voor de hand liggend om dat nu te schrijven, maar het heeft een tijdje geduurd voordat dat kleine juweeltje van inzicht tot me doordrong. Toen ik eenmaal de rol ervan in mijn welzijn echt kon waarderen, werd het veel gemakkelijker om goed uit te rusten. Het helpt om mezelf eraan te blijven herinneren hoe belangrijk het is – elke keer als ik rust neem.

Rust is niet hetzelfde als wachten

Zelfs nu, vele, vele jaren nadat ik mezelf de kunst van het rusten heb geleerd, betrap ik mezelf er soms nog steeds op dat ik rust met een afwachtende houding. Als je echt dingen wilt doen en ervan wilt genieten, kan rust een noodzakelijk kwaad lijken. Iets om doorheen te komen terwijl je wacht op wat je wilt doen. Maar wachten – en wensen – is niet echt rustgevend. Als je aan het wachten bent, is het moeilijk om uit te schakelen en te kalmeren. Je geest blijft bezig, vaak met het plannen van wat het ook is waar je op wacht of met het jezelf kwalijk neemt dat je het nu niet kunt doen. Helpende rust komt voort uit het volledig loslaten van elke behoefte, wens of verlangen om te doen.

Het verschil weten tussen kwalitatief goede rust en weinig energie vragende activiteit.

Wat ik ook pas na een tijdje ontdekte, is dat niet alle rust kwalitatief goede rust is. Sommige rust, zoals het lezen van een boek of het kijken van een film, is eigenlijk gewoon energiezuinige activiteit. Er is een plaats voor energiezuinige activiteiten in energiebeheer; het helpt ons om niet te veel energie uit te geven. We kunnen het nodig hebben (vooral met een chronische ziekte) zodat we genoeg energie hebben om gedurende de dag aan andere dingen te besteden. Maar energiezuinige activiteit heeft niet dezelfde waarde voor ons welzijn als rust van goede kwaliteit. De sleutel tot het verbeteren van je welzijn door een goed energiebeheer is het hebben van een geplande routine die zowel weinig energie kost als goede rust bevat.

Kwalitatief goede rust

Kwaliteitsrust betekent echt ontspannen en in een vredige staat komen.Dat gebeurt meestal alleen als je jezelf toestaat aanwezig te zijn in het moment. Voor sommigen kan dat komen door naar rustgevende muziek te luisteren of door in de zon te liggen en naar de zingende vogels te luisteren. Anderen moeten misschien in een donkere, stille kamer gaan liggen of zich laten leiden door een meditatie of ontspanningsoefening. Het kan een hele uitdaging zijn om dit soort kwaliteitsrust gedurende lange perioden te doen, omdat onze geest druk kan zijn en ons weghaalt van “in het moment zijn”. Het kan ook een uitdaging zijn om überhaupt in die toestand te komen, als je door stress of een chronische ziekte een overactief zenuwstelsel hebt gekregen.

Kalmerende afleiding

Ik heb gemerkt dat ik, om in een staat van kwaliteitsvolle rust te komen, eerst wat tijd moet besteden aan het afleiden van mezelf op een manier die mijn lichaam in staat stelt tot rust te komen. Ik heb iets nodig dat mijn gedachten voldoende bezighoudt om te voorkomen dat zij overal naar toe racen, iets dat kalmeert en zachtaardig is. Bewust langzaam een ​​gemakkelijke sudoku doen of wat kleuren, kan voor mij best goed werken als voorloper van kwaliteitsrust. Het is veel gemakkelijker om te ontspannen en vredig te zijn als ik mijn zenuwstelsel eerst tot stilstand kan brengen. Als ik echt moeite heb om mijn zenuwstelsel tot rust te brengen, is Yoga Nidra mijn meest effectieve hulpmiddel om mijn geest erbij te betrekken en te kalmeren.

Dutjes doen

Een kort dutje kan een nuttige manier zijn om goed uit te rusten. Als je lichaam het nodig heeft, kan het gemakkelijker te bereiken zijn dan andere vormen van kwaliteitsrust. Veel mensen die ‘s nachts moeite hebben om te slapen, maken zich zorgen over hoe dutjes de nachtrust kunnen bemoeilijken. Ik heb geleerd dat slapen belangrijk is, als niet slapen ertoe zou leiden dat ik mezelf teveel zou pushen. Als ik een dutje doe, zet ik een wekker voor 40 minuten.

Train je vaardigheden om kwalitatief goede rust te bereiken

In staat zijn om in een vredige staat te ontspannen wanneer dat nodig is, kan enige training vergen. Het kan moeilijk zijn om te leren los te laten, en alle nieuwe vaardigheden vereisen bewuste oefening voordat ze onbewust worden. Bewuste oefening vraagt energie en is moeilijk wanneer je het meest behoefte hebt aan kwaliteitsrust. Het is een goed idee om deze vaardigheden te oefenen wanneer je je het meest alert voelt. Door alle oefeningen die ik heb gedaan met geleide meditaties en ontspanningsoefeningen, kan ik nu vrij gemakkelijk in die vredige staat komen, zelfs als ik moe ben.

Afbouwen van stimulatie en stimulatiepauzes

Kwaliteitsrust hoeft niet voor lange tijd te zijn. Tenzij je echt in slaap valt, kan het zelfs moeilijk zijn om lang aanwezig te blijven en in een staat van vredige ontspanning te blijven, vooral zonder dat je aandacht voorzichtig wordt geleid.

Echt korte, regelmatige perioden van kwaliteitsrust, slechts 1 tot 5 minuten, kunnen zeer effectief zijn om het zenuwstelsel onder controle te houden, waardoor het veel gemakkelijker wordt om te ontspannen wanneer je langer wilt rusten. Bovendien, als je ervoor zorgt dat je niet te overprikkeld raakt, zul je waarschijnlijk meer ontspannen kunnen blijven terwijl je dingen doet, waardoor je energie efficiënter gebruikt wordt.

Ik heb gemerkt dat mijn korte pauzes, om echt effectief te zijn, weg moeten zijn van alle stimulatie. Ik zoek een stille, donkere kamer op. Een donkere bril en oordopjes met ruisonderdrukking zijn geweldig als dat gewoon niet mogelijk is.

Mijn meest effectieve langere rustpauzes zijn ook in een stille, donkere kamer. Het minimaliseren van stimulatie kan je helpen om die staat van rust veel gemakkelijker te bereiken, vooral wanneer je weinig middelen hebt.

Weten wanneer je moet stoppen

Een ander onderdeel van de kunst van het rusten is stoppen en rusten voordat je te moe wordt. Als je iets wilt afmaken voordat je rust, is het waarschijnlijk een stuk moeilijker om te ontspannen en los te laten. Echt goed worden in rusten houdt in dat je je bewust wordt van de inspanning die nodig is voor wat je doet en dat je stopt met rusten wanneer je merkt dat die inspanning toeneemt.

Even de tijd nemen om te genieten en rust te waarderen

Het laatste ingrediënt om van rusten echt een kunstvorm te maken, is ervoor te kiezen om ervan te genieten en het te waarderen op het moment dat je het doet. Soms helpt positief mentaal commentaar me om in die toestand te komen. Ik herinner mezelf eraan hoe fijn het is om te rusten op de manier zoals ik dat doe. Als ik mijn ontspannende romans lees, neem ik even de tijd om het vermaak waar ik van geniet te waarderen; Ik haal diep adem en ontspan in dat genieten. Als ik een geleide meditatie of ontspanningsoefening doe, heb ik de neiging om tot het einde te wachten en mezelf erop te wijzen hoe goed het voelt om op dit moment ontspannen te zijn en hoe geweldig dat moet zijn voor mijn welzijn.

Samenvatting

De kunst van het rusten houdt in dat je je energie goed beheert met een geplande combinatie van lage energieactiviteit en kwaliteitsvolle rust. Het gaat erom te weten wanneer je moet stoppen en hoe je de stimulatie laag houdt met regelmatige stimulatiepauzes. Maar bovenal betekent het dat je de rol die rust speelt in je welzijn waardeert, de behoefte om iets te doen of te wachten totdat je dit kunt doen opgeeft en aanwezig bent bij het plezier dat je in die rust kunt vinden.

Bron: https://www.prohealth.com/blogs/wellness/the-art-of-resting
Pro Health, 10 november 2021

Anderen bekeken ook

Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…”

De ME/cvs-Intramurale Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…” “Eén ding is duidelijk: het is een ziekte die vanuit de hersenen komt” Nancy Klimas Het was een van de duurste ME/cvs-studies ooit. Het was het geesteskind van voormalig NIH-directeur Francis Collins en de ongebruikelijke studie was ontworpen om de NIH een solide basis te geven om

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.

Het vreemde syndroom: MCAS, ME/cvs, Fibromyalgie en Long COVID

MCAS – het is de olifant in de kamer. Het speelt zeker een rol bij ME/cvs/FM en Long COVID en toch is het in sommige opzichten nog steeds zo mysterieus.