Deconditionering is géén verklaring voor orthostatische intolerantie bij ME/cvs

Datum: 
15/09/2021

Deconditionering is géén verklaring voor orthostatische intolerantie bij ME/cvs

Een studie van Linda van Campen, Peter Rowe en Frans Visser, gepubliceerd in het Journal of Translational Medicine op 30 mei 2021

Vaak werd (en wordt) gedacht dat deconditionering een rol zou spelen bij het ontwikkelen van orthostatische intolerantie. Patiënten met orthostatische intolerantie zouden te weinig lichaamsbeweging hebben. De vraag is of deconditionering oorzaak is van de OI of juist een gevolg. In het artikel wordt verslag gedaan van grondig onderzoek met een cardiopulmonaire inspanningstest bij mensen met ME/cvs.

De conclusie is, op basis van de resultaten van het onderzoek, dat deconditionering niet de oorzaak is van orthostatische intolerantie. Zij vonden dat bij alle ME/cvs patiënten er een abnormale afname was van de hersendoorbloeding bij de orthostatische belasting. En dat was ongeacht hun % maximale zuurstofconsumptie (%piek VO2). Deconditionering kun je namelijk objectief vaststellen bij een cardiopulmonaire inspanningstest (CPET, of ook wel fietstest). Je stelt dan de piek zuurstof consumptie vast, de VO2max.

Deconditionering wordt vaak aangepakt door inspanningstherapie. Het proberen om orthostatische intolerantie bij ME/cvs door het stap voor stap opbouwen van inspanning zal dus schadelijk zijn.

Lees verder ...

 

 

 

 

---