terug naar overzicht

Duitsland investeert 10 miljoen voor medicijn onderzoek

Duitsland investeert 10 miljoen voor medicijn onderzoek bij ME/cvs en Long Covid.

Een nieuw Duitse studiegroep – de nationale klinische studiegroep (NKSG) – onder leiding van Dr. Scheibenbogen ontvangt 10 miljoen voor medicijn onderzoek naar ME/cvs en Long Covid.

Dit is hoopvol nieuws voor patiënten met ME/cvs en Long Covid.

Met name omdat het gericht zal zijn op het opzetten en uitvoeren van klinische proeven met geneesmiddelen en medische behandelingen.

De nadruk ligt op het gebruik van geneesmiddelen die reeds beschikbaar zijn voor andere ziekten om snelle vooruitgang te boeken bij de behandeling.

De studiegroep zal aanvankelijk drie groepen geneesmiddelen onderzoeken. Zij richten zich op ontstekingen, aandoeningen van de bloedsomloop en auto-antilichamen

Lees hier het persbericht op de website van Charité
Of hieronder voor wie de Duitse taal niet machtig is:

Persbericht:
Charité start eerste klinische studies bij Post COVID en chronisch vermoeidheidssyndroom

Het post-COVID-syndroom (PCS) kan sterk in ernst variëren, maar gaat meestal gepaard met ernstige vermoeidheid. Sommige getroffenen lijden aan myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom, kortweg ME/cvs. De kennis over gerichte therapieën voor beide aandoeningen staat nog in de kinderschoenen. Onderzoekers van Charité – Universitätsmedizin Berlin – hebben nu een nationale klinische studiegroep opgericht om de eerste klinische proeven uit te voeren met geneesmiddelen voor de behandeling van PCS en ME/cvs. Het project wordt gefinancierd door het het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (Bundesministerium für Bildung und Forschung- BMBF), met een bedrag van ongeveer tien miljoen euro.

Ongeveer één op de tien mensen heeft na een lichte tot matige COVID-19-ziekte last van aanhoudende symptomen, waaronder vaak ernstige vermoeidheid en inspanningsintolerantie. Als deze symptomen langer dan vier weken aanhouden, spreekt men van Long COVID. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het post-COVID-syndroom gedefinieerd als symptomen die het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden en langer dan drie maanden aanhouden. Jonge, voorheen gezonde vrouwen worden het vaakst getroffen. Zoals uit een recente studie van de Charité blijkt, ontwikkelt een deel van de PCS-patiënten ME/cvs – een complexe ziekte met uiteenlopende lichamelijke en geestelijke symptomen, waaronder zwakte en vermoeidheid, stressintolerantie, concentratiestoornissen, slaapstoornissen, spierpijn en hoofdpijn. ME/cvs wordt vaak uitgelokt door een infectieziekte. Nog voor de coronapandemie leden naar schatting 250.000 mensen in Duitsland eraan.

“Helaas weten we nog te weinig over de exacte ziektemechanismen van ME/cvs en het post-COVID-syndroom. Daarom zijn er geen gerichte medische behandelingen. Daardoor zijn veel mensen met ME/cvs voortdurend ziek en niet meer in staat om te werken of voor hun gezin te zorgen. De ernstigst zieken zijn bedlegerig,” zegt prof. dr. Carmen Scheibenbogen, fungerend directeur van het Instituut voor Medische Immunologie van de Charité. Onder haar leiding hebben artsen en wetenschappers uit verschillende disciplines en verschillende universiteiten hun krachten gebundeld in een Nationale Klinische Studiegroep (NKSG).

Dit is gericht op het opzetten en uitvoeren van eerste klinische proeven met geneesmiddelen en medische De nadruk ligt op het gebruik van geneesmiddelen die reeds beschikbaar zijn voor andere ziekten om snelle vooruitgang te boeken bij de behandeling.behandelingen voor PCS en ME/cvs. Het doel is doeltreffende therapeutische benaderingen goedgekeurd te krijgen, zodat ze voor alle patiënten beschikbaar zijn. Prof. Scheibenbogen legt uit: “De voorbereiding en uitvoering van klinische proeven is zeer tijdrovend en duur geworden. Met het Charité-BIH Clinical Study Center onder leiding van dr. Susen Burock hebben we een geweldige partner met veel expertise aan onze zijde.” De studiegroep zal aanvankelijk drie groepen geneesmiddelen onderzoeken. Zij richten zich op ontstekingen, aandoeningen van de bloedsomloop en auto-antilichamen – dat zijn antilichamen die bepaalde eiwitten in het lichaam aanvallen. Bovendien zullen alle klinische proeven vergezeld gaan van een uitgebreid biomarker- en diagnoseprogramma, omdat er nog geen specifieke diagnostische tests zijn voor ME/cvs of PCS. Zo willen de onderzoekers de processen van de ziekten nog beter begrijpen en uitzoeken welke factoren relevant zijn voor de effectiviteit van de medicijnen.

“In eerste instantie kunnen we alleen patiënten in onze studie opnemen die deelnemen aan onze observationele studies of die we al kennen van onze universitaire polikliniek”, beschrijft prof. Scheibenbogen de concrete procedure. “In een volgende stap willen we dan grotere studies uitvoeren in verschillende klinieken in Duitsland en daarvoor samenwerken met de farmaceutische industrie, uiteraard ook voor het testen van andere veelbelovende geneesmiddelen.”

Over de nationale groep voor klinische studies

De studies worden uitgevoerd in het Experimental and Clinical Research Center (ECRC), een gezamenlijke faciliteit van de Charité en het Max Delbrück Center, en op de afdeling Neurologie met Experimentele Neurologie van de Charité. Biomarker analyses worden uitgevoerd aan het Instituut voor Medische Immunologie van de Charité in samenwerking met het Instituut voor Biochemie van de Charité en het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten (DZNE) met behulp van moderne high-throughput methoden zoals proteoom analyses en single cell sequencing om meer te weten te komen over de biologische kenmerken van post COVID en ME/cvs. Bij de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) en vaatdiagnostiek. Naast het Charité is ook het Klinikum rechts der Isar van de Technische Universiteit München (MRI TUM) bij het projectbeheer betrokken. Een andere partner is het Universitair Ziekenhuis Schleswig-Holstein (UKSH). De door patiënten opgerichte initiatieven Deutsche Gesellschaft für ME/CFS en Long COVID Deutschland (LCD) zijn lid van de stuurgroep van de Nationale Klinische Studiengruppe. Samen met hen is in 2021 een aanvraag ingediend bij de Duitse Bondsdag voor de financiering van klinische studies.

Bron: Persbericht Charité – Universitätsmedizin Berlin

Anderen bekeken ook

Hoe Long COVID en ME/cvs het lichaam uitputten

Health Rising haakt in op een artikel in de New York Times om te zien hoe zowel Long COVID als ME/cvs het lichaam uit kunnen putten.

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.