terug naar overzicht

Enquête over Diabetes Mellitus bij ME/cvs

Dr. Eva Martin en professor Elisa Oltra van de European ME Research Group (EMERG) constateerden dat diabetes mellitus mogelijk minder voorkomt in de groep ME-patiënten die zij in Spanje hebben (ongeveer 160) in vergelijking met de algemene bevolking.

Ze hebben een korte vragenlijst samengesteld waarmee anoniem gegevens van patiënten kunnen worden verkregen.

Dr. Martin heeft een klinische proef voorgesteld om het geneesmiddel SGLT2 opnieuw te gebruiken, wat een goedkope proef zou kunnen zijn die kan worden ingebouwd in de verdere EMERG-Europese ME Clinicians onderzoekssamenwerking.

De reden om de enquête eerst te laten uitvoeren is om uit te vinden of er veel ME-patiënten zijn met diabetes mellitus.

Sommige patiënten worden misschien al behandeld met deze medicijnen en als er geen effect is waargenomen met betrekking tot vermoeidheid, zou er geen reden zijn voor de repurposed trial.
Als het medicijn echter niet veel getest is bij ME-patiënten vanwege de lage prevalentie van diabetes mellitus, kan het interessant zijn om het medicijn opnieuw te gebruiken.

Dr. Martin en professor Oltra hebben de European ME Alliance (EMEA) gevraagd om deze enquête te publiceren en alle mensen met ME uit te nodigen om te reageren.

De enquête moet wel in het Engels ingevuld worden en je moet een Googleaccount hebben om het in te kunnen vullen.

VUL HIER DE ENQUÊTE IN

Anderen bekeken ook

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum

Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

David Tuller over onderzoek ZonMw

Trial By Error: Nederlands instituut kent grote biomedische subsidie toe aan Judith Rosmalen, Professor in de Psychosomatische Geneeskunde

David Tuller

26 april 2023

Dinsdag kondigde ZonMw de eerste subsidieontvangers aan in haar programma voor “biomedisch onderzoek naar ME/CVS” – de eerste subsidieronde van de 11,6 miljoen die is uitgetrokken voor de 10-jarige inspanning.  

Ik schreef maandag over het eerder