terug naar overzicht

Heroverwegingen Cochrane review

The Cochrane Library bestaat uit een verzameling van medische databases en is de “meest uitgebreide bron van hoogwaardige en onafhankelijke informatie over het effect van gezondheidszorginterventies en de waarde van diagnostische tests.”

De Cochrane database bevat een review over lichaamsbeweging bij ME/cvs. Verschillende onderzoekers vonden echter dat dit review niet klopte en daarom werd er een officiële klacht ingediend. Een onafhankelijk onderzoek bevestigde dat de review onjuist was en er werd een aangepaste review geplaatst. Mark Vink en Friso Vink-Niese hebben de aangepaste Cochrane review beoordeeld en daarbij vooral gekeken naar de objectiviteit van de uitkomsten.

Doel

Het doel van de beoordeling is:

  • Bepalen of de aangepaste Cochrane review ook daadwerkelijk de vragen wegneemt die de vorige review opgewekt had.
  • Uitzoeken of lichamelijke oefeningen effectief zijn als behandeling om het arbeidsvermogen bij ME/cvs te herstellen.

Methode

De auteurs reviewden de aangepaste Cochrane exercise review en de acht onderzoeken die daar in staan. Hierbij werd met name aandacht besteed aan de objectieve uitkomsten. Zij vatten ook de onlangs gepubliceerde review samen van werk revalidatie en medische pensionering voor ME/cvs.

Resultaten

De Cochrane review concludeerde dat graded exercise therapie (GET) leidt tot minder vermoeidheid vergeleken met onbehandelde ME/cvs. Echter, de review negeert hierbij nog steeds:

  • De onbetrouwbaarheid van subjectieve uitkomsten in niet geblindeerde onderzoeken.
  • Objectieve uitkomsten die aantonen dat GET niet effectief is.
  • Ernstige fouten in de studies die waren opgenomen in de Cochrane review, zoals slecht gematchte controle groepen, het gebruiken van een onbetrouwbaar vermoeidheidsinstrument, switchen van uitkomsten, gesleutel aan de significantie waarde en het negeren van schade.
  • Dat GET het arbeidsvermogen niet herstelde.

Conclusie

GET slaagt er niet in om het functioneren objectief en significant te verbeteren en herstelt ook het arbeidsvermogen niet. Daarnaast is het zelfs schadelijk voor de gezondheid van meer dan 50% van de patiënten volgens een grote hoeveelheid patiënten-enquêtes. Daarom moet GET niet worden aanbevolen.

Het volledige (Engelstalige) review van Mark Vink en Friso Vink-Niese vind je hier.

Hier vind je onze Nederlandse patiënten-enquêtes over GET:
Rapport: Zorg voor ME
Rapport: Zorg voor betere behandeling voor ME

Anderen bekeken ook

18 fabels en misverstanden over PEM bij ME/cvs

PEM (ook wel PENE, “opflakkering” of “crash”) is een ernstig invaliderend symptoom, veroorzaakt door inspanning — Mark Guthridge, Twitter 18 myths & misconceptions of Post-Exertional Malaise #PEM in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome #MECFS#PEM (aka PENE, "flare" or “crash”) is seriously debilitating symptom caused by exercise#SickNotWeak #SickNotTired #pwME #chronicillness #medtwitter #MedEd— Dr Mark Guthridge (@Dr_M_Guthridge) February 9,

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

“Hond-heeft-mijn-gegevens-opgegeten”-excuus

Trial By Error: Nederlands team biedt “hond-heeft-mijn-gegevens-opgegeten”-excuus aan voor het niet rapporteren van nul objectieve bevindingen