terug naar overzicht

Ons geduld is op!

3 december 2024 – ons geduld is op!

Vandaag, 3 december, is het Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Een dag met belangrijke symbolische waarde, want mensen met een beperking wachten al veel te lang op structurele verbeteringen in Nederland. Daarom lanceert Ieder(in) een petitie met de boodschap: ons geduld is op! Hieronder praten we je bij over onze plannen en hoe je mee kunt doen.

Actie: ons geduld is op!

In september verscheen het rapport van het VN-comité met daarin een vlijmscherpe analyse van de Nederlandse situatie, acht jaar na de invoering van het VN-verdrag Handicap. In het rapport beschrijft het VN-comité een groot aantal zorgen en aanbevelingen aan de Nederlandse overheid die vergelijkbaar zijn met wat het EMEA én de patiëntenfederatie constateerde met betrekking tot ME/cvs. Eind oktober verscheen de reactie van staatssecretaris Vicky Maeijer (VWS) op het rapport. Die reactie is zo teleurstellend, dat ‘ons geduld op is’ en Ieder(in) in actie komt. Hier lees je meer daarover. En wij, als ME/cvs Vereniging, sluiten ons graag bij deze actie aan en willen iedereen aanmoedigen mee te doen.

Dit gaan we doen

Petitie ‘ons geduld is op!

Met een petitie hoopt Ieder(in) massaal handtekeningen op te halen rondom de boodschap: “ons geduld is op!”. Deze petitie komt op 3 december online. We vragen je om de petitie te tekenen en te delen met zoveel mogelijk mensen in je netwerk en achterban. Ga naar onsgeduldisop.nl en teken mee.

Online protest

Je kunt ook online nog een persoonlijke boodschap meegeven:

  • Schrijf thuis een protestbord met ‘Ons geduld is op!’.
  • Maak een foto van jezelf met het bord.
  • Deel deze foto op social media met #OnsGeduldIsOp. Vermeld daarbij de reden waarom jouw geduld op is (bijvoorbeeld: “ik wacht al te lang op inclusief onderwijs”).
  • Verwijs naar onsgeduldisop.nl voor de petitie.

Debat in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaat in debat over het VN-rapport en de Nederlandse situatie. Dat debat stond gepland op 3 december, maar wordt verplaatst naar een nieuw moment. De nieuwe datum is nog niet bekend.

Zoals bij elk belangrijk debat stuurt Ieder(in) vóór het debat een brief naar de Tweede Kamer. Daarin vraagt Ieder(in) aandacht en informeren ze Kamerleden over de inhoud van het VN-rapport (en waarom de reactie van VWS dus tekortschiet). In aanloop naar het debat spreekt Ieder(in) ook nog gericht met Kamerleden. De brief zullen ze ook delen met hun leden en mensen en organisaties in ons netwerk.

Daarnaast zijn ze van plan om op de nieuwe datum van het Tweede Kamerdebat een actie te organiseren in Den Haag. Met protestborden waarop staat ‘ons geduld is op!’ vraagt Ieder(in) aandacht bij politici en media. Daarnaast willen ze het debat volgen vanaf een volle tribune in de Tweede Kamer. Om het belang van het VN-verdrag en de diversiteit van de mensen om wie het gaat zichtbaar te maken.

Anderen bekeken ook

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is.Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede

2023: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

2023 zal worden herinnerd als het jaar waarin artificiële intelligentie haar grote doorbraak maakte, maar wat bracht het voor het onderzoek naar ME/cvs? Nu het jaar zijn laatste hoofdstuk nadert, is het tijd om de meest interessante ME/cvs-onderzoeken van 2023 te beoordelen.WASF3 en de spierbiopten van het NIHWe beginnen met de intrigerende bevindingen gepubliceerd door

Minister slaat plank mis in brief aan Tweede Kamer

Op 29 juni gaf minister van Rijn per brief antwoord op vragen van de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, D66, SP en PvdA over de uitvoering van de motie Raemakers over ME/cvs. Daarbij baseerde hij zich voor een belangrijk deel op informatie van de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU). Belangrijkste onderwerpen in de