terug naar overzicht

ME/cvs bij kinderen en jongeren

Professor Peter Rowe en Dr. Nigel Speight zijn twee wereldberoemde ME/cvs kinderartsen. Zij bespreken de diagnose en behandeling van ME/cvs bij kinderen in twee korte video’s. Deze video’s zijn vooral gemaakt voor medische professionals. Ze volgen op een uitvoerige handleiding voor de diagnose en behandeling van ME/cvs bij kinderen en jongeren.

Prof. dr. Peter Rowe is professor in de Kindergeneeskunde. Ook is hij directeur van het Children’s Center Chronic Fatigue Clinic aan de Faculteit Geneeskunde van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten. Zijn klinische specialismen zijn o.a. ME/CVS, Fibromyalgie en Orthostatische Intolerantie.

Prof. Peter Rowe speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de recente handleiding “Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Diagnosis and Management in Young People: A Primer”. Hij was ook lid van het team dat het zeer invloedrijke [IOM] rapport “Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Redefining an Illness” schreef. Dit werd in 2015 door de National Academy of Medicine in de VS gepubliceerd en bevat diagnostische criteria, een handleiding voor clinici en een uitgebreid literatuuroverzicht.

Dr. Nigel Speight is een praktiserend kinderarts die al lange tijd een speciale interesse heeft in ME. Hij is gevestigd in Durham, VK. Ook is hij medisch adviseur voor verschillende organisaties waaronder de  ME Association, The Young ME Sufferers Trust en de 25% ME Group.

Dr. Speight bevond zich onder de in ME/CVS gespecialiseerde kinderartsen die hebben bijgedragen aan de “Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Diagnosis and Management in Young People: A Primer “. Daarvoor droeg hij al bij aan de “Myalgic Encephalomyelitis International Consensus Criteria”.

Diagnose en behandeling van ME/cvs bij kinderen

Prof. Peter Rowe en Dr. Nigel Speight hebben 2 video’s gemaakt over ME/cvs bij kinderen en jongeren. Deel 1 gaat over de diagnose van ME/cvs bij kinderen. Deel 2 gaat over ernstige ME/cvs en behandelingen bij kinderen. Deze video’s zijn hier te bekijken.

“Deze video’s zijn van onschatbare waarde voor ouders, dokters en leerkrachten die niet weten op welke manier ze moet omgaan met het zieke kind dat aan hun zorg is toevertrouwd.”

Sue Waddle, vice voorzitter van ME Research UK en moeder vab een ernstig zieke dochter.

“Uitstekende bronnen voor medische professionals en anderen met betrekking tot ME/cvs, die niet alleen de blangrijkste symptomen identificeren maar ook op welke manier je de kinderen die er mee leven op de beste manier kunt ondersteunen, vooral de ernstiger zieken.”

Sonya Chowchury, Directeur, Action for M.E.

Belangrijke bronnen met betrekking tot pediatrische ME/cvs

Dit artikel is overgenomen en naar het Nederlands vertaald met vriendelijke toestemming van Voices from the Shadows. Het originele (Engelstalige) artikel vind je hier.

Anderen bekeken ook

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

18 fabels en misverstanden over PEM bij ME/cvs

PEM (ook wel PENE, “opflakkering” of “crash”) is een ernstig invaliderend symptoom, veroorzaakt door inspanning — Mark Guthridge, Twitter 18 myths & misconceptions of Post-Exertional Malaise #PEM in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome #MECFS#PEM (aka PENE, "flare" or “crash”) is seriously debilitating symptom caused by exercise#SickNotWeak #SickNotTired #pwME #chronicillness #medtwitter #MedEd— Dr Mark Guthridge (@Dr_M_Guthridge) February 9,

Vergelijking van actieve zittest en kanteltafeltest voor POTS

De auteurs hebben aangetoond dat POTS-patiënten ook bij de zittende test tachycardie hebben bij het overschakelen van een liggende positie naar een zithouding.