terug naar overzicht

Lees ME 45 is verschenen!

De nieuwste Lees ME (editie 45, voorjaar 2023) is verschenen! 

Uitdagingen en dromen

Een tijdje was het stil. Niet omdat er niets te zeggen of te schrijven was, maar juist omdat er van alles gebeurde dat (nog) niet gedeeld kon worden. Stilte voor de storm, die eindigde met gemengde gevoelens toen ZonMw bekend maakte wie er subsidie krijgt voor wetenschappelijk onderzoek naar ME in de eerste ronde, en welke projecten er gesubsidieerd zullen worden. Hierover kun je meer lezen in deze editie. Natuurlijk blijven we dromen van verandering. Dromen van een Nederland waarin we als ME-patiënten gewoon terecht kunnen bij hulpverleners en zorgverleners die begrijpen wat de ziekte inhoudt of zich er voldoende in willen verdiepen.

In de Lees ME worden regelmatig ervaringen gedeeld. Lees in dit nummer het verhaal van Marlies van Hemert, zij was arts toen ze zelf ziek werd. In het interview dat wij met haar hadden verteld ze over haar ervaringen als patiënt en professional en haar stichting ‘Begrepen Klachten’.

Verder in dit blad o.a. artikelen met informatie over dysautonomie, post-exertionele malaise, columns over het leven met ME en verkoelende tips voor een hete zomer.

Veel leesplezier!


Lees ME is het tijdschrift voor leden van de ME/cvs Vereniging.

De leden van de ME/cvs Vereniging vonden het blad al in hun brievenbus of kunnen het digitaal lezen en bewaren in de ledenomgeving. 

Nieuwsgierig? Bekijk hier het inkijkexemplaar

https://me-cvsvereniging.nl/lees-me/

Wil je Lees ME voortaan ook ontvangen? Word dan lid!

Losse exemplaren van Lees ME uit 2022 en 2023 zijn verkrijgbaar in onze webshop voor € 5,50 incl. verzenden.

In de ledenomgeving vinden onze leden ook de oudere edities uit 2020 en 2021. 

Vind je het leuk om mee te werken aan het tot stand komen van Lees ME? We zoeken een eindredacteur en redactieleden.

Anderen bekeken ook

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

“Wees gewoon positief!” Giftige positiviteit bij ME/cvs

Met betrekking tot chronische ziekte kunnen onze familie en vrienden een uitweg zoeken in simpele oplossingen: “Probeer gewoon positief te blijven” zullen ze misschien zeggen,
“Bekijk het van de zonnige kant” of “Focus op wat je wel nog kan doen.” Het is geen slecht
advies, maar het komt vaak over als ongepast en pijnlijk op iemand met