terug naar overzicht

Lekkende darm en het verband met ME/cvs-symptomen

Wat is een lekkende darm en wat kan het verband zijn met ME/cvs-symptomen?

De beschermende slijmlaag van de darmen, bekend als de intestinale barrière, werkt als een filter waardoor nutriënten uit voedsel naar de bloedbaan kunnen geraken, maar waardoor ziekteverwekkers, zoals schadelijke bacteriën, de oversteek niet kunnen maken. Zoals wordt benadrukt in een recent artikel van Harvard Health Publishing, heeft iedereen tot op zekere hoogte een lekkende darm, die op een selectieve manier stoffen binnen- of buitenlaat. Een toename van de  darmdoorlaatbaarheid is wel een mogelijk probleem.

Er wordt beweerd dat bij personen met ME/cvs wijzigingen in de darmbarrière kunnen voorkomen, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker naar buiten kunnen lekken in de bloedsomloop – een fenomeen dat ‘leaky gut syndrome’ (lekkendedarmsyndroom) wordt genoemd. Voorts veronderstelt de wetenschap dat het immuunsysteem van individuen met ME/cvs onderdrukt is, waardoor het niet in staat is om een ‘normale’ reactie te bieden op ziekteverwekkers in het bloed.

In het domein van lichamelijke inspanning is het bekend dat intense fysieke activiteit bij gezonde personen de darmdoorlaatbaarheid verhoogt, wat kan leiden tot endotoxemie – bacteriële gifstoffen in het bloed. Als het immuunsysteem naar behoren functioneert, speelt het een cruciale rol in het verwijderen van deze schadelijke stoffen uit het bloed. Daarom zou je kunnen verwachten dat een mogelijk gecompromitteerde darmbarrière bij personen met ME/cvs meer ziekteverwekkers doorlaat tijdens inspanning, waardoor een al verzwakt immuunsysteem wordt overweldigd. Een recente studie onderzocht dit en suggereerde dat bepaalde symptomen van endotoxemie, zoals vermoeidheid, cognitieve veranderingen, misselijkheid en hoofdpijn, een weerspiegeling zijn van symptomen die gerapporteerd worden door mensen met ME/cvs tijdens postexertionele malaise (PEM).

Hierbij moet benadrukt worden dat het ‘leaky gut syndrome’ nog steeds een onderwerp van discussie is, en dat er meer onderzoek nodig is om een beter beeld te krijgen van de rol van de darmen bij ME/cvs.

Lees meer over een lopend, door ME Research UK gefinancierd onderzoek naar het darmmicrobioom.

Vraag: wat is een lekkende darm?

Antwoord: Er wordt beweerd dat bij personen met ME/cvs wijzigingen in het darmslijmvlies (intestinale barrière) kunnen voorkomen, waardoor ziekteverwekkers (b.v. schadelijke bacteriën) gemakkelijker naar buiten kunnen lekken in de bloedsomloop – een fenomeen dat ‘leaky gut syndrome’ (lekkendedarmsyndroom) wordt genoemd. Men denkt dat dit gepaard gaat met gewijzigde immuunreacties.

© ME Research UK, 1 december 2023
Vertaling ME-gids

Anderen bekeken ook

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum

Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

2023: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

2023 zal worden herinnerd als het jaar waarin artificiële intelligentie haar grote doorbraak maakte, maar wat bracht het voor het onderzoek naar ME/cvs? Nu het jaar zijn laatste hoofdstuk nadert, is het tijd om de meest interessante ME/cvs-onderzoeken van 2023 te beoordelen.

WASF3 en de spierbiopten van het NIH

We beginnen met de intrigerende bevindingen gepubliceerd door

Het vreemde syndroom: MCAS, ME/cvs, Fibromyalgie en Long COVID

MCAS – het is de olifant in de kamer. Het speelt zeker een rol bij ME/cvs/FM en Long COVID en toch is het in sommige opzichten nog steeds zo mysterieus.