terug naar overzicht

Medici over ME/cvs en het Coronavirus

Lopen patiënten met ME/cvs een groter risico om besmet te raken met het Corona virus dan mensen zonder ME/cvs? Dat is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Het antwoord is niet zo eenvoudig. Er is nog te weinig over bekend, maar logischerwijs zijn mensen met een ziekte kwetsbaarder dan gezonde mensen. Ook kan het verloop van een besmetting ernstiger en langduriger zijn.

Een deel van de ME-patiënten heeft een slecht werkend immuunsysteem en pikt elke virus op. Een ander deel van de ME-patiënten heeft een immuunsysteem dat altijd ‘aan’ lijkt te staan en wordt haast nooit ziek van een griep o.i.d.  Er is dus geen eenduidig antwoord te geven of ME-patiënten een groter risico lopen om besmet te raken met het Corona virus.

Maatregelen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen zijn daarom nodig. De maatregelen van het RIVM kent iedereen al wel als het goed is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt
  • Houd bij voorkeur 2 meter maar minimaal 1,5 meter afstand van anderen

Medici en wetenschappers over ME/cvs en Corona

Hieronder een aantal binnen- en buitenlandse artsen/wetenschappers aan het woord over ME/cvs en het Corona virus:

“Het is waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar jullie hebben waarschijnlijk minder weerstand tegen virussen. Let dus extra goed op en neem zelfs meer isolerende maatregelen dan aangeraden wordt door de regering en het RIVM. Dit laatste moet uiteraard gebaseerd worden op jullie gezond verstand. Dus houdt afstand, handen wassen, denk na over thuishulp, bezoek aan huis, vermijdt drukke winkels, etc, etc. 

Dr. Visser en Dr. van Campen, Stichting Cardiozorg

“Uit ervaring weten we dat ME/CVS patiënten door veel infecties langer en ernstiger ziek zijn dan gezonden en ook lang moeten herstellen. De kans dat een infectie verloopt als een “onschuldig griepje” is dus misschien kleiner dan bij gezonde mensen. Dit staat los van de misschien niet verhoogde kans op ernstige complicaties. Maar het is voldoende reden om extra waakzaam te zijn en niet vooraan te staan bij de immuun wal die Nederland wil vormen om de meest kwetsbaren. Blijf dus zoveel mogelijk thuis, bewaar de gepaste afstand en was je handen goed.
ME/CVS patiënten zijn wel kwetsbaar door het sociale isolement waarin velen leven. Dat maakt het niet meer krijgen van hulp en steun van bezoekers, zorg, hulpverleners, helpende handjes, etc. extra zwaar. Daarom pleiten wij ervoor om in deze tijd extra aandacht te besteden aan contacten via social media, ook aan de mensen waarvan je mogelijk al een tijdje niets meer hoorde.“

CVS/ME Medisch Centrum, lees hier hun hele bericht over ME/cvs en Corona

Dr. Ronald Tompkins, het hoofd van de Medische Dienst van de Open Medicine Foundation heeft een bericht geschreven voor ME/cvs patiënten, dit kun je hier lezen.

En Dr. Nancy Klimas, directeur neuro-immunologische geneeskunde aan de Nova South Eastern Universiteit, legt hier uit wat ME/cvs patiënten kunnen doen

Wat kan je nog meer doen

  • Heb met zo min mogelijk mensen contact.
  • Ga alleen naar afspraken als het echt nodig is.
  • Heb je een afspraak met een arts of behandelaar en er is geen lichamelijk onderzoek nodig, informeer dan of het consult telefonisch of per skype kan. Of annuleer de afspraak als het niet echt noodzakelijk is.
  • Bel, mail of app de Luisterlijn als je een luisterend oor nodig hebt
  • Mantelzorgers, die door het corona virus in het nauw komen bij de zorg voor hun dierbaren, kunnen de hulptelefoon van Mantelzorgelijk bellen.
  • Bestel je boodschappen online en laat ze thuisbezorgen
  • Lukt zelf boodschappen en/of bezorgen niet, vraag dan om hulp. Er zijn verschillende organisaties en hulpgroepen die boodschappen voor je willen doen, je medicijnen op halen, je post naar de brievenbus brengen, enz. Kijk hiervoor op Facebook of op Google en geef als zoekterm in ‘Hulp + Corona + je woonplaats’. Je zult zien dat bijna elke plaats wel een hulpgroep heeft. Andere mogelijkheden zijn o.a.:
    • Heb je een Twitteraccount? Dan kun je met #coronahulp ook hulp op allerlei terreinen vinden,

Website voor ME/cvs en Corona

Dr. Frans Visser en Dr. Linda van Campen van Stichting Cardiozorg hebben een website gemaakt voor ME/CVS patiënten, familie, vrienden en andere belangstellenden over de specifieke problemen bij ME/CVS patiënten.

Deze website is niet alleen bedoeld voor ME/CVS patiënten die onder controle zijn bij Cardiozorg, maar bedoeld voor elke ME/CVS patiënt in Nederland.

Als u vragen heeft, kunt u die stellen via: cvsmeencorona@gmail.com. Ook kunt u commentaar geven via dit email adres. Vragen en commentaren worden zo snel mogelijk verwerkt en op de website gezet.

De website vind je hier 

Anderen bekeken ook

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

Het vreemde syndroom: MCAS, ME/cvs, Fibromyalgie en Long COVID

MCAS – het is de olifant in de kamer. Het speelt zeker een rol bij ME/cvs/FM en Long COVID en toch is het in sommige opzichten nog steeds zo mysterieus.