NICE: Volgende stappen publicatie richtlijn

Datum: 
20/10/2021

Nice kondigt de volgende stappen aan voor de publicatie van haar richtlijn voor ME/cvs

Vandaag (20 oktober 2021) kondigde NICE de volgende stappen aan voor het publiceren van de geüpdate richtlijn voor diagnose en behandeling van Myalgische Encefalomyelitis (of encefalopathie) / Chronische Vermoeidheid Syndroom.

Afgelopen maandag 18 oktober 2021 werd de lang verwachte (en veel besproken) ronde tafel bijeenkomst gehouden. Bij deze ronde tafel bijeenkomst waren vertegenwoordigers aanwezig van patiënten- en beroepsorganisaties.

In deze bijeenkomst werden de bezwaren besproken die zijn opgeworpen met betrekking tot een aantal aspecten van de richtlijn, die er toe hebben geleid dat de publicatie ervan is gepauzeerd.

NICE zal de richtlijn publiceren na een bijeenkomst volgende week van haar Guidance Executive.

Professor Gillian Leng, de algemeen directeur van NICE, bedankte iedereen die aan de bijeenkomst van afgelopen maandag heeft deelgenomen voor hun bijdrage.

Het was een uiterst open en positieve discussie. Tijdens de bijeenkomst vond er een constructief gesprek plaats over alle belangrijke problemen die op tafel waren gelegd.

  •  de criteria om de diagnose ME/cvs te stellen  
  • het besluit om geen Graded Exercise Therapie aan te bevelen
  • de rol van CGT
  • vooral de bijzondere uitdagingen van het behandelen van kinderen en jongeren met ME/cvs
  • de benadering die werd gebruikt om het wetenschappelijk bewijs mee te identificeren en te overwegen.

We hebben er nu vertrouwen in dat de richtlijn effectief kan worden geïmplementeerd in het systeem en we zullen de inbreng van de bijeenkomst met onze Guidance Executive bespreken met het oog op publicatie van de richtlijn.”