terug naar overzicht

Nieuw onderzoek geeft inzicht in long COVID en ME

Onderzoekers hebben ontdekt hoe postvirale vermoeidheidssyndromen, waaronder langdurige/long COVID, uitgroeien tot levensveranderende ziekten en waarom patiënten vaak terugvallen.

Myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs), dat gewoonlijk het gevolg is van een virale infectie, staat erom bekend dat het symptomen van neuro-inflammatie in de hersenen, verlies van homeostase, hersenmist, gebrek aan verfrissende slaap en een slechte reactie op zelfs kleine spanningen veroorzaakt.

Long COVID heeft soortgelijke effecten op mensen en wordt vermoedelijk ook veroorzaakt door neuro-inflammatie.

Hoofdauteur Emeritus Professor Warren Tate, van het Department of Biochemistry van de University of Otago, zegt dat slecht wordt begrepen hoe deze invaliderende effecten op de hersenen zich ontwikkelen.

In een studie, gepubliceerd in Frontiers in Neurology, ontwikkelden hij en collega’s van Otago, Victoria University of Wellington en University of Technology Sydney, een verenigend model om te verklaren hoe de hersengecentreerde symptomen van deze ziekten in stand worden gehouden door een verbinding tussen hersenen en lichaam.

Zij stellen dat de systemische pathologie na een initiële virale infectie of stressor zich naar de hersenen verplaatst via neurovasculaire reactiepaden of door een disfunctionele bloed-hersenbarrière. Dit resulteert in chronische neuro-inflammatie, wat leidt tot een aanhoudende ziekte met chronische cycli van terugval en herstel.

Het model stelt voor dat genezing niet optreedt omdat er voortdurend een signaal van de hersenen naar het lichaam blijft circuleren, waardoor de patiënt terugvalt.

De totstandkoming van dit model is niet alleen belangrijk voor de “enorme onderzoeksinspanning die nog moet worden geleverd”, maar ook om ME/cvs- en Long COVID-patiënten erkenning te geven.

“Deze ziekten zijn zeer nauw verwant, en het is duidelijk dat de biologische basis van long COVID ondubbelzinnig verbonden is met de oorspronkelijke COVID-infectie – er zou dus geen discussie en twijfel meer mogen bestaan over het feit dat postvirale vermoeidheidssyndromen zoals ME/cvs een biologische basis hebben en veel verstoorde fysiologie met zich meebrengen,” aldus emeritus professor Tate.

Dit werk zal het mogelijk maken om de beste evidence-based kennis van deze ziekten en de beste behandelingspraktijken te ontwikkelen voor medische professionals.

“Patiënten hebben behoefte aan de juiste bevestiging van hun biologische ziekte en hulp bij het verlichten van de verontrustende symptomen van deze zeer moeilijke, levensveranderende syndromen, die de patiënten zelf moeilijk aankunnen.

“Dit werk heeft duidelijk gemaakt dat er een vatbare subgroep van mensen is die dergelijke syndromen ontwikkelen bij blootstelling aan een ernstige stressor zoals infectie met COVID-19 of het klierkoortsvirus Epstein-Barr, of bij sommige mensen bij wie vaccinatie wordt geïnterpreteerd als een ernstige stressor.

“Wat een voorbijgaande ontstekings-/immuunrespons in het lichaam zou moeten zijn om de infectie op te ruimen, immuniteit te ontwikkelen en de fysiologische stress te beheersen, wordt chronisch, en zo blijft de ziekte aanhouden.”


Lees meer

Vermoeidheid na COVID is veel meer dan zich alleen maar moe voelen. Vijf tips om er iets aan te doen. [in het Engels]

Meer informatie: Warren Tate et al, Molecular Mechanisms of Neuroinflammation in ME/CFS and Long COVID to Sustain Disease and Promote Relapses, Frontiers in Neurology (2022). DOI: 10.3389/fneur.2022.877772

Bron: University of Otago
© University of Otago, 12 juli 2022.
Vertaling ME-gids

Anderen bekeken ook

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is. Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede

Hoe Long COVID en ME/cvs het lichaam uitputten

Health Rising haakt in op een artikel in de New York Times om te zien hoe zowel Long COVID als ME/cvs het lichaam uit kunnen putten.

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.