terug naar overzicht

Onderzoek naar de gevolgen van COVID en ME/cvs op de hersenen

‘s Werelds sterkste MRI onderzoekt de gevolgen van COVID en myalgische encefalomyelitis/chronische vermoeidheid op de hersenen.

Voor het eerst hebben onderzoekers van de Griffith University een MRI met ultrahoog veld (7 Tesla) gebruikt om te onderzoeken hoe COVID-19 en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) dezelfde effecten op de hersenstructuur hebben.

Dr. Sonya Marshall-Gradisnik, directeur van Griffith’s National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases en tevens werkzaam bij het Menzies Health Institute Queensland van de universiteit, zei dat het doel van de studie was om de mogelijke overeenkomsten tussen de ME/cvs en Long COVID patiënten aan te tonen.

“We gebruikten de 7T MRI vooral om de hersenstam en zijn subregio’s te onderzoeken, omdat het helpt om hersenstructuren nauwkeuriger op te lossen om afwijkingen te ontdekken die andere MRI’s niet kunnen detecteren,” zei Dr. Marshall-Gradisnik.

Hoofdauteur Dr. Kiran Thapaliya zei dat de 7T MRI liet zien dat de hersenstam aanzienlijk groter was bij ME/cvs en Long COVID patiënten in vergelijking met degenen die niet aan deze aandoeningen leden.

“Het toonde ook vergelijkbare volumes van de hersenstam in de patiënten, wat de reden zou kunnen zijn dat Long COVID patiënten alle gemeenschappelijke kernsymptomen van ME/cvs vertonen,” zei Dr Thapaliya.

“We ontdekten ook dat kleinere volumes van de middenhersenen geassocieerd waren met ernstigere ademhalingsmoeilijkheden bij ME/cvs en Long COVID-patiënten.”

“Daarom zou disfunctie van de hersenstam bij ME/cvs en Long COVID-patiënten kunnen bijdragen aan hun neurologische, cardiorespiratoire symptomen en bewegingsstoornissen.”

De 7T MRI die in het onderzoek werd gebruikt is een van de slechts twee die in Australië staan.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Stafford Fox Medical Research Foundation en ME Research UK en de bevindingen ‘Brainstem volume changes in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome and Long COVID patients’ zijn gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience.

Achtergrond:

Studies tonen aan dat tot 43% van de mensen die met SARS-CoV-2 besmet zijn niet volledig herstellen en Long COVID ontwikkelen in alle cohorten, zelfs bij jonge volwassenen, studenten en kinderen.

Recente studies toonden aan dat 13-58% van de Long COVID-patiënten voldeden aan ME/cvs en dat symptomen zoals hersenmist, vermoeidheid, pijn en autonome disfunctie vergelijkbaar zijn bij ME/cvs en Long COVID-patiënten.

Bron: https://news.griffith.edu.au/2023/03/14/worlds-strongest-mri-investigates-covid-and-myalgic-encephalomyelitis-chronic-fatigue-impacts-on-the-brain/

Anderen bekeken ook

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is. Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede

Hoe Long COVID en ME/cvs het lichaam uitputten

Health Rising haakt in op een artikel in de New York Times om te zien hoe zowel Long COVID als ME/cvs het lichaam uit kunnen putten.

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.