terug naar overzicht

Te weinig zuurstof bij long-COVID en ME/cvs

Er komt steeds meer bewijs dat er iets fout gaat in het zuurstoftransport naar spieren en weefsels. Hierdoor kunnen de mitochondriën, onze energiecentrales, veel minder energie maken want hierbij is zuurstof nodig. De mitochondriën schakelen daardoor over op een veel minder efficiënte vorm van energie maken waarbij geen zuurstof nodig is (anaeroob).

In het bloed zit echter wel voldoende zuurstof, maar het wordt niet gebruikt en keert onverrichter zake terug naar het hart.

Door dit gebrek aan zuurstof gaan de spieren zich anders gedragen en reageren anders op inspanning.

Er komen steeds meer fysiologische bewijzen dat het energietekort bij long COVID en ME/cvs niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan beweging/inspanning. Inspanning verergert het juist alleen maar.

Cort Johnson heeft bij Health Rising een artikel geschreven waarin hij onderzoeken naar de inspanningsfysiologie bij Long Covid en ME/cvs uitlegt. Lees hier het volledige artikel.

Anderen bekeken ook

Beschadigde dunne zenuwvezels & energieproblemen

David Systrom, de longarts van Harvard, graaft steeds dieper bij zijn ME/cvs-patiënten. Hierdoor begrijpen we beter wat er gebeurt tijdens inspanning in ons metabolisme.

Orthostatische symptomen bij long COVID en ME/cvs

Al snel na de uitbraak van de SARS-Cov-2 virus pandemie (Corona) werd duidelijk dat patiënten langdurig ziek kunnen blijven. Een infectie kan leiden tot langdurige en uitputtende vermoeidheid, post-exertionele malaise (PEM), cognitieve problemen en symptomen van orthostatische intolerantie. Dit zijn symptomen die ook bij ME/cvs voorkomen. Daarom worden in dit onderzoek ME/cvs en Long Covid

Verband tussen inflammatie en PEM

Alain Moreau heeft met zijn team in Montreal een bijzondere studie gedaan. Niet alleen ontwikkelden ze een nieuwe inspanningstest die niet zo belastend is als de huidige. Ze ontdekten ook dat PEM de genexpressie verandert van genen die een rol spelen in immuunreacties, inflammatie en de spieren.