terug naar overzicht

Long-COVID en ME/cvs: te weinig zuurstof naar spieren

Er komt steeds meer bewijs dat er iets fout gaat in het zuurstoftransport naar spieren en weefsels. Hierdoor kunnen de mitochondriën, onze energiecentrales, veel minder energie maken want hierbij is zuurstof nodig. De mitochondriën schakelen daardoor over op een veel minder efficiënte vorm van energie maken waarbij geen zuurstof nodig is (anaeroob).

Te weinig zuurstof bij Long-Covid en ME/cvs

In het bloed zit echter wel voldoende zuurstof, maar het wordt niet gebruikt en keert onverrichter zake terug naar het hart.

Door dit gebrek aan zuurstof gaan de spieren zich anders gedragen en reageren anders op inspanning.

Er komen steeds meer fysiologische bewijzen dat het energietekort bij long COVID en ME/cvs niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan beweging/inspanning. Inspanning verergert het juist alleen maar.

Cort Johnson heeft bij Health Rising een artikel geschreven waarin hij onderzoeken naar de inspanningsfysiologie bij Long Covid en ME/cvs uitlegt. Lees hier het volledige artikel.

Anderen bekeken ook

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is. Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede

Hoe Long COVID en ME/cvs het lichaam uitputten

Health Rising haakt in op een artikel in de New York Times om te zien hoe zowel Long COVID als ME/cvs het lichaam uit kunnen putten.

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.