terug naar overzicht

Bij 20 graden kantelen al minder bloed naar hersenen

Verminderde bloeddoorstroming naar de hersenen bij ernstig zieke ME/CVS patiënten tijdens testen met een lichte orthostatische belasting: Een exploratieve studie bij 20 graden kanteltafeltesten

Eerder onderzoek

In een eerdere studie van Linda van Campen et al, met 429 volwassenen met ME/CVS, die voldeden aan zowel de Fukuda als de Internationale Consensus Criteria, werd aangetoond dat 86% van de onderzochte ME/CVS patiënten symptomen had van orthostatische intolerantie* in het dagelijks leven.

Tijdens kanteltafeltesten, met een kanteling tot 70 graden en gedurende 30 minuten, had 90% hiervan een abnormale afname van de bloeddoorstroming naar de hersenen (CBF). Dit was gemeten met Doppleronderzoek, een techniek die gebruikmaakt van ultrasone golven of geluidsgolven om aandoeningen van de bloedvaten te onderzoeken.

Deze abnormale afname van de bloeddoorstroming naar de hersenen was niet alleen aanwezig bij ME/CVS patiënten met goed gedefinieerde afwijkingen in hartslag en bloeddruk tijdens kanteltafeltesten, zoals orthostatische hypotensie, postureel orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) en syncope (flauwvallen). Deze abnormale afname van bloedstroom naar de hersenen was ook aanwezig bij ME/CVS patiënten met een normale reactie van hartslag en bloeddruk bij het rechtop gaan zitten of staan.

De gemiddelde afname van hersenbloedstroom van 26% in de hele groep proefpersonen met ME/CVS verschilde significant met de afname van 7% die bij de gezonde controle proefpersonen werd waargenomen toen ze dezelfde test ondergingen.

Het nieuwe onderzoek

De ernstigst zieke bedgebonden ME/CVS patiënten verdragen een standaard kanteltafeltest van 30 minuten naar een kanteling van 70 graden mogelijk niet.

Daarom onderzocht een nieuwe exploratieve studie of een kortere test van 15 minuten met een kleinere hellingshoek van 20 graden voldoende zou kunnen zijn om de afnames in hersenbloedstroom en slagvolume index/cardiale index uit te lokken bij ernstig zieke ME/CVS patiënten. Dit was al eens getest door Wyller et al bij 27 jongeren met ME/CVS, waarbij de jongeren met ME/CVS onderscheiden konden worden van de gezonde proefpersonen van hun leeftijd. Bij een exploratieve studie worden op een systematische manier gegevens verzameld en geanalyseerd in de hoop nieuwe verbanden te ontdekken of nieuwe feiten aan de weet te komen.

De ernst van de ziekte werd ingedeeld volgens de Internationale Consensus Criteria (ICC):

  • licht: tenminste 50% of meer afname van activiteiten niveau van voor de ziekte
  • matig: grotendeels huisgebonden
  • ernstig: grotendeels bedgebonden
  • zeer ernstig: bedgebonden en afhankelijk van hulp bij fysieke functies

In de periode van juni 2019 – april 2020 werden 19 ernstig zieke ME/CVS patiënten met orthostatische intolerantie klachten in het dagelijks leven bestudeerd: 18 vrouwen. Alle 19 ernstig zieke ME/CVS patiënten voldeden aan de criteria voor een abnormale afname van de bloedstroom naar de hersenen.

Conclusies

Het gebruikmaken van een minder intensieve 20 graden kanteltafeltest gedurende 15 minuten bij ernstig zieke ME/CVS patiënten resulteerde in een gemiddelde afname van hersenbloedstroom van 27%. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde afname die eerder werd vastgesteld bij minder ernstig zieke patiënten die werden bestudeerd tijdens een 30 minuten 70 graden kanteltafeltest.

Dit onderzoek is alleen gedaan met bedgebonden ME/CVS patiënten. Wat verder nog onderzocht moet worden:

  • Of deze hoek van 20 graden de hoek van 70 graden kan gaan vervangen wanneer minder ernstig zieke ME/CVS patiënten worden getest.
  • Het effect op gezonde proefpersonen.
  • Of verschillen in ernst van de ziekte ook leiden tot verschillen in afname van hersenbloedstroom.
  • Of een kortere kanteling van 20 graden minder post-exertionele malaise uitlokt dan een langere kanteling van 70 graden.

Deze studie toont aan dat een korte 15 minuten kanteling van 20 graden voldoende is om een klinisch significante afname in hersenbloedstroom uit te lokken bij patiënten met ernstige ME/CVS. 

Lees hier het hele artikel

Anderen bekeken ook

Vergelijken POTS bij Long Covid en ME zonder en door EBV

Orthostatische Intolerantie bij Long Covid en bij ME/cvs na EBV infectie en zonder acute trigger

Toename symptomen door minder bloed naar hersenen

Verergerende symptomen houden verband met toename afwijkingen hersenbloedstroom tijdens kanteltafeltest bij ME/cvs Onderzoek van Linda van Campen, Peter Rowe en Frans Visser Van Campen et al doen al vele jaren wetenschappelijk onderzoek o.a. naar de invloed van orthostatische stress (rechtop gaan zitten of staan) op de doorstroming van bloed naar het hoofd van ME/cvs-patiënten. Eerdere onderzoeken Tijdens een kanteltafeltest

Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…”

De ME/cvs-Intramurale Studie van Nath Deel I: “Het is een hersenziekte…” “Eén ding is duidelijk: het is een ziekte die vanuit de hersenen komt” Nancy Klimas Het was een van de duurste ME/cvs-studies ooit. Het was het geesteskind van voormalig NIH-directeur Francis Collins en de ongebruikelijke studie was ontworpen om de NIH een solide basis te geven om