terug naar overzicht

Steun Céline en stuur een kaartje!

Trigger warning (euthanasie).

Wij hebben verdrietig nieuws vernomen dat Céline gestart is met het traject richting euthanasie. Céline is de dochter van Lou Corsius, die veel heeft betekend (en nog steeds veel betekent) voor onze ME/cvs Vereniging en ME/cvs-patiënten in het algemeen.

Dit brengt een moeilijk onderwerp voor het voetlicht waar wij niet graag over praten. Céline is niet de enige die momenteel zo’n traject is ingegaan of overweegt. Veel ME/cvs-patiënten zijn uitgeput van het vechten tegen de ziekte zelf, van het wachten op goed biomedisch onderzoek en een (effectieve) behandeling voor hun ziekte.

Het is uiterst wrang om te zien dat artsen soms weigeren om een passende behandeling te geven aan ME/cvs-patiënten of een behandeling geven die zelfs schadelijk kan zijn. Onze patiëntengemeenschap deelt een trauma, namelijk dat ME/cvs-patiënten in de steek zijn gelaten, verkeerd behandeld, en genegeerd door degenen die ons zouden moeten helpen. Dit terwijl artsen die betrokken zijn bij euthanasie-trajecten wel het ontzettende leed en de uitzichtloosheid onder ogen zien. Voor een aantal ME/cvs-patiënten is deze ziekte ondraaglijk geworden – de hoop is vervlogen, het lijden is te groot. Er wordt gekozen voor deze laatste ‘uitweg’ waarbij er een mensenleven op eerbiedige wijze wordt beëindigd. Het biedt enige troost dat deze groep ME/cvs-patiënten zelf dit moment kiest. Een triest moment voor ons waarin wij geconfronteerd worden met het leed en de noodzaak om alles in het werk te stellen om deze verschrikkelijke ziekte een halt toe te roepen.

Lieve Céline, Lou en Iselle, wij willen jullie heel veel kracht, wijsheid en liefde toewensen in dit moeilijke proces. En waarschijnlijk worden deze wensen ook gedeeld door de ME/cvs-gemeenschap waar jullie zo actief deel van uit maken. Wij doen daarom een oproep aan een ieder die hen een warm hart toedraagt om Céline een (steun)kaartje te sturen.

Je kunt jouw kaart versturen naar onze secretaris van de ME/cvs Vereniging. Wij zullen de steunbetuigingen verzamelen en versturen naar Céline.

Je kunt jouw kaart sturen naar:

ME/cvs Vereniging
Suze Robertsonstraat 14
3207 VN Spijkenisse

Lees het verhaal van Céline voor #ZiekBOOS hier:

Anderen bekeken ook

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum

Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

2021: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek  

Het is eind december, dus tijd om de meest interessante wetenschappelijke onderzoeksresultaten van het jaar over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) de revue te laten passeren.