terug naar overzicht

Vandaag is het 12 mei, Wereld ME-dag!

Vandaag is het 12 mei, Wereld ME-dag. Het is een dag waarop over de hele wereld aandacht wordt besteed aan en actie wordt gevoerd voor Myalgische Encefalomyelitis (ME).

Want ondanks het advies van de Gezondheidsraad uit 2018 over ME/CVS en alle daaruit voortvloeiende acties, is er nog een lange weg te gaan totdat ME volledig erkend wordt, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. De dokterspraktijk, de praktijk van de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, psychiater, de praktijk van de WMO, de WLZ, de Wajong, het UWV………

Vandaag besteden wij aandacht aan de basics over ME!

We hebben 4 korte video’s gemaakt met teksten over ME:

Wat is ME/cvs?
Wat is PEM?
Wat is Pacing?
Heb ik ME? 

Deel ze op je sociale media en bijvoorbeeld per mail aan je zorgverleners, familie, vrienden, kennissen….

Anderen bekeken ook

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.

“Wees gewoon positief!” Giftige positiviteit bij ME/cvs

Met betrekking tot chronische ziekte kunnen onze familie en vrienden een uitweg zoeken in simpele oplossingen: “Probeer gewoon positief te blijven” zullen ze misschien zeggen, “Bekijk het van de zonnige kant” of “Focus op wat je wel nog kan doen.” Het is geen slecht advies, maar het komt vaak over als ongepast en pijnlijk op iemand met