terug naar overzicht

Verschillen en overeenkomsten in PEM bij Long Covid en ME/cvs

Het Bateman-Horne Center publiceerde een studie over post-exertionele malaise (PEM) in het wetenschappelijk tijdschrift “WORK: A Journal of Prevention, Assessment & Rehabilitation”.

De studie vergeleek de ervaringen van personen met Long Covid en ME/cvs en vond zowel overeenkomsten als verschillen in hun PEM-symptomen.

(ME/cvs diagnose volgens de Fukuda, Canadese Consensuscriteria (CCC) en IOM criteria).

Vergelijkbare mate van symptomen bij ME/cvs en Long Covid:

 • Vermoeidheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Reacties op infectie
 • Reacties van het immuunsysteem
 • Neurologische symptomen
 • Orthostatische Intolerantie

De Long Covid patiënten rapporteerden echter vaker:

 • Grotere mate van slaperigheid
 • Respiratoire symptomen (ademhaling)
 • Depressie
 • Angst
 • Onregelmatige lichaamstemperatuur
 • Overmatige dorst
 • Overmatig urineren

De conclusie van de studie is dat dit er mee te maken kan hebben dat Long Covid vrij nieuw is en dat patiënten nog niet goed weten wat inspanningsintolerantie is en hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan.

Abstract

Achtergrond:
Long COVID beschrijft een aandoening met symptomen die maanden tot jaren na acute COVID-19 aanhouden. Veel van deze Long COVID-symptomen lijken op die van patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs).

Doel:
Wij wilden nagaan of mensen met Long COVID post-exertionele malaise (PEM) ervaren, het kenmerkende symptoom van ME/cvs, en zo ja, hoe dit te vergelijken is met PEM [zoals] ervaren door patiënten met ME/cvs.

Methoden:
Een vragenlijst met vragen over de domeinen van PEM waaronder triggers [uitlokkende factoren], hoe PEM werd ervaren, herstel van PEM en preventie van PEM, werd afgenomen bij 80 mensen die zorg zochten voor Long COVID in het Bateman Horne Center. Hun antwoorden werden vergeleken met de antwoorden over PEM van 151 patiënten met ME/CVS met behulp van chi-kwadraat toetsen van onafhankelijkheid.

Resultaten:
Op één na gaven alle respondenten met Long COVID aan PEM te hebben. Er waren veel significante verschillen tussen Long Covid en ME/cvs in de soorten PEM triggers, symptomen ervaren tijdens PEM, en manieren om te herstellen van PEM en PEM te voorkomen. Overeenkomsten tussen Long COVID en ME/cvs waren onder meer lage en gemiddelde fysieke en cognitieve inspanning om PEM uit te lokken, symptomen van vermoeidheid, pijn, immuunreactie, neurologische, orthostatische intolerantie en gastro-intestinale symptomen tijdens PEM, rust om te herstellen van PEM, en pacing om PEM te voorkomen.

Conclusie:
Mensen met Long COVID ervaren PEM. Er waren significante verschillen in PEM ervaren door mensen met Long COVID in vergelijking met patiënten met ME/cvs. Dit kan het gevolg zijn van de nieuwheid van Long COVID, het niet weten wat inspanningsintolerantie is of hoe ermee om te gaan.

Lees de volledige studie met de titel “Post-exertional malaise among people with long COVID compared to myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS)” hier: http://bit.ly/428hs9T

Anderen bekeken ook

Long Covid, ME en het belang van taalgebruik

Het problematische taalgebruik van Long COVID en ME en waarom het van belang is. Eerder schreef Alice een tot nadenken stemmende blog “Nee, Long COVID helpt ME/cvs niet”. Nu stellen zij en Dr. Naomi Harvey voor dat een verschuiving in de taal die we gebruiken om zowel Long COVID als ME/cvs te beschrijven, beide ten goede

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.