terug naar overzicht

Voorspellen van de ernst van PEM

Post-exertionele malaise (PEM) – het verslechteren van alle symptomen na zelfs een kleine fysieke of mentale inspanning – is één van de kernsymptomen van ME/cvs. De ernst ervan en hoe lang het kan duren voordat iemand weer herstelt, kan van persoon tot persoon verschillen. Daarom hebben onderzoekers uit Frankrijk onlangs geprobeerd om factoren te identificeren die verband houden met ernstigere PEM. Leeftijd en terugkerende infecties houden verband met ernstigere PEM bij ME/cvs.

Belangrijkste bevindingen

Drie factoren werden gevonden die verband houden met toename van de ernst van PEM. Deze factoren kunnen helpen om patiënten de identificeren die baat kunnen hebben bij pacing strategieën.

Deze patiënten:

  • hebben ME/cvs gekregen na de leeftijd van 32 jaar
  • zijn vatbaar voor terugkerende virusinfecties
  • Hebben ME/cvs gekregen na een maag/darm infectie

Wat hebben ze gedaan?

De onderzoekers identificeerden 197 patiënten die allen door de zelfde arts de diagnose ME/cvs kregen. De diagnose is gesteld op basis van de Internationale Consensus Criteria. De groep bestond uit 51 mannen en 146 vrouwen. Bij bijna de helft van hen leek hun ziekte te zijn uitgelokt door een infectie.

Er werd informatie verzameld over het begin van de ME/cvs, zoals de leeftijd en symptomen. De huidige vermoeidheidsniveaus werden onderzocht door gevalideerde vragenlijsten te gebruiken. De ernst van de PEM werd onderzocht over de voorafgaande maand, waarbij de patiënten werd gevraagd hoe vaak en hoe intens zij PEM hadden ervaren. Dit resulteerde in een PEM ernst score voor elke patiënt.

Wat hebben ze gevonden?

Personen die 32 jaar of ouder waren bij het begin van de ME/cvs en ook patiënten die vatbaar waren voor virus infecties tijdens hun ziekte, hadden meer kans op hogere PEM ernst scores.

Maag/darm infecties voorafgaand aan het begin van ME/cvs werden eveneens geïdentificeerd als risico factor voor ernstigere PEM. De onderzoekers merkten echter op dat dit betrekking had op slechts een klein aantal patiënten in deze groep, dus dit verband is minder duidelijk.

Desondanks hebben de auteurs 3 belangrijke risicofactoren geïdentificeerd die allemaal verband houden met ernstiger PEM, zowel met betrekking tot frequentie van PEM als de intensiteit van de symptomen.

Wat betekent dit?

Omdat er tot op heden nog geen genezende behandeling is voor ME/cvs, moeten veel patiënten pacingtechnieken toepassen om te proberen hun symptomen te managen. De onderzoekers hopen dat deze risicofactoren zullen helpen om de patiënten de identificeren die een groter risico lopen op ernstige PEM. Deze patiënten kunnen daardoor in het bijzonder profiteren van het volgen van pacing strategieën.

Hier vind je het originele (Engelstalige) artikel

Hier vind je het volledige (Engelstalige) onderzoek

Anderen bekeken ook

Orthostatische symptomen bij long COVID en ME/cvs

Al snel na de uitbraak van de SARS-Cov-2 virus pandemie (Corona) werd duidelijk dat patiënten langdurig ziek kunnen blijven. Een infectie kan leiden tot langdurige en uitputtende vermoeidheid, post-exertionele malaise (PEM), cognitieve problemen en symptomen van orthostatische intolerantie. Dit zijn symptomen die ook bij ME/cvs voorkomen. Daarom worden in dit onderzoek ME/cvs en Long Covid

Vaststellen van de ernst van je ME/cvs door testen

In de Internationale Consensus Criteria (ICC) wordt een classificatie voorgesteld voor de ernst van de ME/cvs. Als je de diagnose krijgt volgens de ICC, kan de arts meteen de categorie vaststellen van ziekte-ernst: Mild, matig, ernstig en zeer ernstig. Er is alleen nog geen wetenschappelijk onderzoek verricht of dit een juiste classificatie is. In wetenschappelijk

ME/cvs in speciale uitgave van medisch tijdschrift

Workwell was vereerd om drie originele onderzoekspapers bij te dragen aan een recent gepubliceerde speciale uitgave over ME/cvs in het medisch tijdschrift Work: A Journal of Prevention, Assessment & Rehabilitation. We danken Amy Mooney, de gastredacteur, voor het leiden van deze inspanning. Dit is de eerste keer dat Work ME/cvs in de schijnwerpers heeft gezet.