terug naar overzicht

Voorspellen van de ernst van PEM

Post-exertionele malaise (PEM) – het verslechteren van alle symptomen na zelfs een kleine fysieke of mentale inspanning – is één van de kernsymptomen van ME/cvs. De ernst ervan en hoe lang het kan duren voordat iemand weer herstelt, kan van persoon tot persoon verschillen. Daarom hebben onderzoekers uit Frankrijk onlangs geprobeerd om factoren te identificeren die verband houden met ernstigere PEM. Leeftijd en terugkerende infecties houden verband met ernstigere PEM bij ME/cvs.

Belangrijkste bevindingen

Drie factoren werden gevonden die verband houden met toename van de ernst van PEM. Deze factoren kunnen helpen om patiënten de identificeren die baat kunnen hebben bij pacing strategieën.

Deze patiënten:

  • hebben ME/cvs gekregen na de leeftijd van 32 jaar
  • zijn vatbaar voor terugkerende virusinfecties
  • Hebben ME/cvs gekregen na een maag/darm infectie

Wat hebben ze gedaan?

De onderzoekers identificeerden 197 patiënten die allen door de zelfde arts de diagnose ME/cvs kregen. De diagnose is gesteld op basis van de Internationale Consensus Criteria. De groep bestond uit 51 mannen en 146 vrouwen. Bij bijna de helft van hen leek hun ziekte te zijn uitgelokt door een infectie.

Er werd informatie verzameld over het begin van de ME/cvs, zoals de leeftijd en symptomen. De huidige vermoeidheidsniveaus werden onderzocht door gevalideerde vragenlijsten te gebruiken. De ernst van de PEM werd onderzocht over de voorafgaande maand, waarbij de patiënten werd gevraagd hoe vaak en hoe intens zij PEM hadden ervaren. Dit resulteerde in een PEM ernst score voor elke patiënt.

Wat hebben ze gevonden?

Personen die 32 jaar of ouder waren bij het begin van de ME/cvs en ook patiënten die vatbaar waren voor virusinfecties tijdens hun ziekte, hadden meer kans op hogere PEM ernst scores.

Maag/darm infecties voorafgaand aan het begin van ME/cvs werden eveneens geïdentificeerd als risico factor voor ernstigere PEM. De onderzoekers merkten echter op dat dit betrekking had op slechts een klein aantal patiënten in deze groep, dus dit verband is minder duidelijk.

Desondanks hebben de auteurs 3 belangrijke risicofactoren geïdentificeerd die allemaal verband houden met ernstiger PEM, zowel met betrekking tot frequentie van PEM als de intensiteit van de symptomen.

Wat betekent dit?

Omdat er tot op heden nog geen genezende behandeling is voor ME/cvs, moeten veel patiënten pacingtechnieken toepassen om te proberen hun symptomen te managen. De onderzoekers hopen dat deze risicofactoren zullen helpen om de patiënten de identificeren die een groter risico lopen op ernstige PEM. Deze patiënten kunnen daardoor in het bijzonder profiteren van het volgen van pacing strategieën.

Hier vind je het originele (Engelstalige) artikel

Hier vind je het volledige (Engelstalige) onderzoek

Anderen bekeken ook

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

2023: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

2023 zal worden herinnerd als het jaar waarin artificiële intelligentie haar grote doorbraak maakte, maar wat bracht het voor het onderzoek naar ME/cvs? Nu het jaar zijn laatste hoofdstuk nadert, is het tijd om de meest interessante ME/cvs-onderzoeken van 2023 te beoordelen. WASF3 en de spierbiopten van het NIH We beginnen met de intrigerende bevindingen gepubliceerd door

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.