terug naar overzicht

Waarom er zelfs op goede dagen minder energie is

Wanneer ME/cvs-patienten zich teveel hebben ingespannen krijgen ze een flinke terugslag. Alles raakt ontregeld, symtomen verergeren en ze hebben nog minder energie dan normaal. Waarom hebben mensen met ME/cvs, zelfs op relatief goed dagen, minder energie dan gezonde mensen?

Uit wetenschappelijk onderzoek komen een aantal zaken naar voren die te maken hebben met de stofwisseling.

Afwijkingen in de bloedbaan

Laboratoria hebben cellen van ME/cvs-patiënten in het bloed van gezonde mensen ingebracht. Deze cellen werden weer gezond. En andersom kan bloed van ME/cvs-patiënten de cellen van gezonde mensen ziek maken.

De oorzaak ligt in de bloedbaan. De reeks gebeurtenissen start met een stofje dat in de bloedbaan circuleert. Dit stofje zet cellen aan tot het produceren van minder energie en veroorzaakt waarschijnlijk nog meer veranderingen.

We weten nog niet welk stofje dit precies is. Of het een molecuul is of een cel. Of hoe en waarom het wordt geproduceerd. Wel weten we dat, omdat het stofje in de bloedbaan zit, het vrijwel door het hele lichaam circuleert. Het heeft dus interactie met veel verschillende soorten cellen. Waarschijnlijk lokt het een hele reeks veranderingen in deze cellen uit. En dat leidt mogelijk tot meerdere symptomen van ME/cvs.

Winterslaap of bloedvergiftiging?

Onderzoekers hebben opgemerkt dat bij ME/cvs de cellen lijken op die van een dier in winterslaap; of dat het lijkt op het effect van bloedvergiftiging en uithongering. Niet echt een energieke fysieke staat dus.

Defect in de brandstofketen

De metabolomische onderzoeken laten allemaal zien dat het gezonde proces waarbij energieproductie plaatsvindt, waarbij glucose wordt gebruikt, al in een vroeg stadium faalt. En dit gebeurt nog voordat er veel brandstof is geproduceerd.

De brandstof in onze cellen is een molecuul genaamd ATP. Onze cellen zijn verwikkeld in een lange, complexe keten van processen om die ATP beetje bij beetje aan te maken. Bij ME/cvs wordt die keten al vrij vroeg verbroken, voordat er veel brandstof is geproduceerd.

Dit defect zorgt ervoor dat er nogal wat van het molecuul pyruvaat blijft rondhangen, wat verandert in lactaat. Alleen al dit lactaat remt de productie van meer brandstof en doet de spierkracht afnemen. Tel daar de verbroken keten in de brandstofproductie bij op en je hebt driedubbele pech.

Alternatieve energie

Onze cellen zijn vindingrijk en in staat om alternatieven te gebruiken bij het produceren van ATP. Mensen met ME/cvs zijn afhankelijk van deze alternatieven, zoals onder meer het gebruik van vrije vetzuren uit vet, aminozuren, en eiwitten uit spieren.

Het gebruik van deze alternatieven is langzamer en minder efficiënt. Dit vertaalt zich, samen met de negatieve effecten van al dat lactaat, in een lager energieniveau. Zelfs op goede dagen.

Samenvatting

Een molecuul of cel in de bloedbaan van ME/cvs-patiënten zet cellen aan tot het produceren van minder energie. Het proces van energieproductie faalt al in een vroeg stadium. Hierdoor wordt er weinig brandstof geproduceerd en ontstaat er veel lactaat. Dat remt vervolgens de productie van meer brandstof en zorgt voor een verlies aan spierkracht. De cellen gebruiken alternatieve methodes voor het produceren van energie, maar deze alternatieven zijn langzamer en minder efficiënt. Samen vertaald dat zich in een lager energieniveau.

Wil je meer leren over de wijze waarop onze cellen energie produceren en de betekenis hiervan voor ME/cvs? Lees hier meer.

Lees hier het originele (Engelstalige) artikel geschreven door Tracy Duvall.

Anderen bekeken ook

Rol inspanning bij immuunsysteem ME/cvs

Inspanning veroorzaakt grote aanslag op het immuunsysteem bij ME/cvs

Hoe cellen energie produceren: de basis & ME/cvs

Een vereenvoudigde uitleg hoe menselijke cellen energie produceren in algemene zin. En hoe ME/cvs in dat plaatje past. De details kunnen je verrassen.

Nieuw bewijs voor systemische problemen met energieproductie

Meerdere studies suggereren dat er problemen zijn met energieproductie bij ME/cvs. De spieren en de hersenen moeten enorm veel energie leveren bij inspanning, dus als er ergens problemen met energieproductie opduiken, dan is het daar wel. Ook van immuun cellen wordt enorm veel energie gevraagd als ze in actie moeten komen om pathogenen te verslaan.