terug naar overzicht

Wat is pacing?

Pacing is een zelfhulp strategie (geen therapie) die patiënten helpt om te leren zuiniger om te gaan met hun energie door het bij jouw lichaam passende activiteiten niveau en de optimale hoeveelheid rust te vinden.

Pacing is geen manier om via een schema activiteiten op te bouwen en uit te breiden. Het is het zoeken naar de juiste balans. Daarbij kan het zijn dat je voorzichtig wat kunt gaan opbouwen, maar ook dat je flink moet snoeien in je activiteiten, zodat je meer rust kunt inbouwen.

Pacing technieken zijn o.a.

  • voorzichtig zijn met betrekking tot algehele activiteiten niveau
  • leven volgens een schema met activiteit en rust
  • beperken van de duur van een activiteit
  • activiteiten inplannen voor de “goede” momenten van de dag en “slechte” momenten vermijden
  • “nee” zeggen tegen sommige uitnodigingen
  • de duur van je sociale contacten beperken.

In de komende tijd delen we een aantal vertaalde artikelen over pacing

Dit keer delen we een Pacing en management gids voor ME/cvs van MEAction

Anderen bekeken ook

De kunst van het rusten

Pro Health publiceerde twee jaar geleden een waardevol artikel over het belang van kwalitatief goede rust als je chronisch ziek bent.

Internationale ME/cvs-conferentie Berlijn samengevat

Samenvatting van de internationale ME/cvs-conferentie in het Charité Fatigue Centrum Van 11 tot 12 mei hield het Charité Fatigue Centrum zijn 2e internationale ME/cvs-conferentie “Understand, Diagnose, Treat” [Begrijpen, Diagnosticeren, Behandelen] in Berlijn. Meer dan 60 nationale en internationale onderzoekers presenteerden actuele onderzoeksresultaten en behandelconcepten in lezingen en wetenschappelijke posterpresentaties. De ME/CFS Research Foundation heeft de organisatie

MEAction Pacing gids voor volwassenen, kinderen en clinici

De #MEAction Pacing gidsen bespreken pacing, een zelfmanagement strategie voor activiteit, die nuttig is bij infectie-gerelateerde chronische ziekte, waar post-exertionele malaise (PEM) een kenmerk is, zoals ME/cvs en Long COVID.