terug naar overzicht

Bezwaar wetsvoorstel eigen bijdrage WMO

8 mei 2025

Op dit moment ligt er een wetsvoorstel eigen bijdrage WMO in de tweede kamer. In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de bijdrage weer inkomens- en vermogensafhankelijk te maken. Wij hebben hier grote bezwaren tegen en hebben ons daarom aangesloten bij Ieder(in) die het voortouw heeft genomen om de Tweede Kamerleden te overtuigen het wetsvoorstel aan te passen.

Het nieuwe wetsvoorstel dreigt de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking fors duurder te maken. Het plan vervangt vanaf 2027 het huidige (vaste) abonnementstarief in de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) door een inkomensafhankelijke bijdrage. Het Nibud berekende, op verzoek van Ieder(in) dat de eigen bijdrage kan oplopen tot duizende euro’s per jaar, waardoor zorgmijding dreigt.

Wetsvoorstel eigen bijdrage WMO

Sinds 2019 betalen WMO-gebruikers een vast maandbedrag voor ondersteuning zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en hulpmiddelen. Dit vaste bedrag wordt een inkomensafhankelijke bijdrage voor mensen die meer verdienen dan 135% van het sociaal minimum (ca. €24.000 voor alleenstaanden). Zij gaan straks fors meer betalen. Volgens het rapport van het Nibud dat vandaag is verschenen, is de verhoging te steil. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: “Mensen met een inkomen tot modaal gaan al snel honderden euro’s meer betalen. Dat is onbetaalbaar voor veel mensen met een beperking, zeker gezien hun vaak al hogere kosten voor energie, voeding, vervoer en zorg.”

De eigen bijdrage voor de WMO is niet de enige uitgave die mensen als gevolg van hun beperking hebben. Vliegenthart: “Uit een eerder onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna 40 procent van deze groep nu al zorg mijdt vanwege de kosten, met alle gevolgen van dien.” Het wetsvoorstel eigen bijdrage WMO maakt daarnaast geen onderscheid in leeftijd of leeftijdsfase. “Iemand die vanaf z’n 74ste ondersteuning van de WMO nodig heeft, maakt daar minder lang gebruik van dan iemand die daar op z’n 24ste of nog eerder al mee moet beginnen.” Dit wetsvoorstel eigen bijdrage WMO kan voor ME/cvs patiënten juist nadelig en duur uitpakken, omdat veel patiënten al jonger ziek worden.

Stapeling van kosten veroorzaken hoge zorgkosten

Wij zijn, samen me veel andere organisaties, ongerust over de gevolgen van dit wetsvoorstel eigen bijdrage WMO. Me/cvs patiënten zijn levenslang beperkt en de zorg en ondersteuning kan voor hen onbetaalbaar worden. Ook Ieder(in) waarschuwt hiervoor. Deborah Lauria, directeur van Ieder(in). “Deze mensen betalen straks de prijs voor een financieel probleem dat ze niet zelf hebben veroorzaakt.” Ook is het wetsvoorstel in strijd met het VN-verdrag Handicap. Mensen met een beperking mogen geen extra drempels ondervinden in toegang tot zorg en verworven rechten mogen niet verslechteren. “Dat is echter precies wat hier dreigt te gebeuren,” zegt Lauria. “Dit wetsvoorstel moet aangepast worden. Beperk de eigen bijdrage bijvoorbeeld alleen tot de huishoudelijke hulp en laat het abonnementstarief intact voor alle andere vormen van ondersteuning.”

In actie tegen het wetsvoorstel

Hiervoor gaat Ieder(in), in aanvulling op het ingezonden artikel in de Volkskrant dat reeds eerder werd geplaatst, een aantal stappen ondernemen.

  • Ieder(in) roept de Kamerleden op om vragen te stellen aan het kabinet en de wet aan te passen. Deze oproep werd door ongeveer 40 organisaties ondertekend.
  • Het Nibud is naar buiten gekomen met informatie over de financiële gevolgen van het nieuwe wetsvoorstel voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking. Het rapport van Nibud ondersteunt de boodschap van Ieder(in). 
  • In de aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel voert Ieder(in) gesprekken met Kamerleden.  
  • Tenslotte heeft Ieder(in) een artikel geplaatst hierover. Hierop zijn verhalen te lezen van mensen om wie het gaat en houden zij iedereen op de hoogte over het verloop van de behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer.
Anderen bekeken ook

Ons geduld is op!

IEDER(IN) START EEN ACTIE OM AAN MEE TE DOEN. De actie van Ieder(in) heet: Ons geduld is op! Teken de petitie ook!

Het Juiste Loket biedt ondersteuning

Voor veel mensen met ME is het moeilijk om passende zorg te krijgen. De kennis over ME is, ondanks het advies van de Gezondheidsraad (2018), niet altijd aanwezig. Niet bij degenen die de indicaties moeten stellen voor de zorg die je nodig hebt of bij de bedrijven die vervolgens de zorg moeten leveren. Daardoor kom

Oproep: behoud de tegemoetkoming arbeidsongeschiktheid!

DE AFSCHAFFING TREFT 840 DUIZEND MENSEN Maar mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben deze tegemoetkoming heel hard nodig.