terug naar overzicht

Zorgkosten en de belastingaangifte: Laat geen geld liggen

ME is een ernstige chronische ziekte en door de ziekte kun je meer zorgkosten hebben dan gezonde mensen. Heb je ME (of een andere ziekte) en heb je zorgkosten gemaakt, dan heb je grote kans dat je deze kosten kunt aftrekken van de belasting.

Aftrekposten

Vanaf maart 2023 kun je weer belastingaangifte doen. Het is dan goed om te weten of je in 2022 zorg- en/of meerkosten had die fiscaal aftrekbaar zijn. Kosten die je mag aftrekken zijn o.a. behandelingskosten, medicatie, hulpmiddelen, reiskosten, dieetkosten en kosten voor kleding/beddengoed. Je mag alleen de kosten aftrekken waarover je geen vergoeding hebt gekregen. Dus geen kosten die bv. door je zorgverzekeraar zijn vergoed.

Stappenplan

Het is niet altijd eenvoudig om uit te zoeken welke kosten voor aftrek in aanmerking komen. Ieder(in) is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, en ze geeft net als voorgaande jaren ook dit jaar weer informatie en uitleg over regels en mogelijkheden rondom de aftrek van zorgkosten. Ze doen dat met de website Meerkosten.nl met een handig stappenplan: https://meerkosten.nl/belastingvoordeel/geld-terug/

Naast het stappenplan van Meerkosten.nl is er meer informatie over zorgkosten en de belastingaangifte. Zo organiseerde Ieder(in) op 9 februari een webinar ‘Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking’. Dit webinar is hier terug te kijken.

Ook is er een artikel over de aftrek van zorgkosten en andere belastingvoordelen. Meer hierover lees je op de website van Ieder(in): https://iederin.nl/doe-belastingaangifte-en-laat-geen-geld-liggen/ Hopelijk hou je door deze informatie wat geld over voor je behandeling of voor leuke dingen.

Laat geen geld liggen, ziek zijn is al duur genoeg. 

Anderen bekeken ook

ME, Long Covid, en de geschiedenis van medisch stigma

Dit is een transcript van de recente podcast van Dr. Brian Hughes met de Noorse ME Vereniging. In het interview bespreken ze het medische stigma waarbij postvirale ziekten, zoals ME en Long COVID, ten onrechte als ‘psychologisch’ worden gekarakteriseerd door slecht onderbouwde stereotypering.

2022: terugblik op een jaar ME/cvs-onderzoek

Nu 2022 ten einde loopt, is het tijd voor onze jaarlijkse traditie waarbij we terugblikken op de meest interessante wetenschappelijke studies over myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) van het afgelopen jaar.

Video: LongCovid, postviraal vermoeidheidssyndroom en ME/cvs

Video van Broken Battery over LongCovid, post viraalvermoeidheids syndroom en ME/cvs.