Zorgverzekeraars vergelijken en overstappen

Datum: 
18/11/2021

Zorgverzekeraars vergelijken en overstappen

Sinds 12 november zijn alle premies voor ziektekostenpolissen weer bekend.
Dat betekent dat je als verzekerde tot en met 31 december de tijd hebt om ziektekostenverzekeringen met elkaar te vergelijken en om over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering. Hieronder wat informatie en uitleg hierover.

Er zijn grofweg 2 soorten zorgverzekeringen, de naturapolis en de restitutiepolis

Een naturapolis vergoedt alleen de nota van gecontracteerde zorgaanbieders volledig. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan moet je, afhankelijk van de verzekering, 20 tot 30% van de nota zelf betalen. Bij de Budget-naturapolissen heb je nog minder keus. Zo kan een verzekeraar voor zijn naturapolis met alle ziekenhuizen een contract hebben, maar voor zijn budgetpolis niet.

Een restitutiepolis is duurder dan een naturapolis maar vergoedt ook de nota van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Je hebt dus vrije keus naar welke zorgaanbieder je gaat.
MAAR…… let wel op. Kies voor een zuivere restitutiepolis, die 100% van het marktconforme tarief vergoedt.

Wat is een marktconform tarief? Het marktconforme tarief is meestal niet het bedrag op de nota maar het tarief dat in de Nederlandse markt passend is voor een bepaalde behandeling. Dit betekent dat verzekeraars hogere bedragen dan dit marktconforme tarief niet helemaal vergoeden. Daarom is het belangrijk om bij jouw zorgverlener/behandelaar te informeren of zij de marktconforme tarieven hanteren. Zodat je niet dat verschil zelf moet bijbetalen.

Vraag ook bij je zorgverlener met wie ze een contract hebben, want een zorgverlener kan er soms ook voor kiezen om geen (wurg)contract te sluiten. En soms zelfs om geen patiënten aan te nemen die bij een bepaalde verzekeraar verzekerd zijn.

Voorgeschreven medicijnen vallen onder de basisverzekering ongeacht of je een natura of restitutiepolis hebt. De maximale eigen vergoeding voor medicatie is 250 euro. Als je bepaalde (merk) medicijnen nodig hebt, zoek dan een zorgverzekeraar die geen preferentiebeleid heeft met betrekking tot die medicatie.

Overstappen
De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is 31 december. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Gedeeltelijk overstappen
Bij opzegging van je basisverzekering ben je in principe niet verplicht om ook je aanvullende verzekering op te zeggen en vice versa. Je basisverzekering en aanvullende verzekering kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar bij verschillende zorgverzekeraars worden ondergebracht. Veel verzekeraars hebben echter in hun voorwaarden opgenomen dat, bij opzegging van de basiszorgverzekering, alle eventuele aanvullende verzekeringen ook automatisch worden beëindigd. Controleer dus goed je huidige polisvoorwaarden zodat je weet of dit voor jou van toepassing is of niet. Dit kan met name belangrijk zijn voor mensen met een grote zorgbehoefte (bijvoorbeeld chronisch zieken).

Medische acceptatie
Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars wel klanten weigeren. Dit doen zorgverzekeraars vooral bij de meer uitgebreide aanvullende pakketten als ze verwachten dat je veel zorgkosten gaat maken.

Tot slot: de Nederlandse Zorgautoriteit vind dat jij, de verzekerde, zelf verantwoordelijk bent om vóór je naar een zorgverlener gaat uit te zoeken wat er wel of niet vergoed wordt. Dus vraag bij je zorgverlener of er een contract is met jouw zorgverzekering en zoek een zorgverzekering die bij jouw situatie past.

 

Kijk voor meer informatie over zorgverzekeringen ook op de website van de consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/ziektekostenverzekering

 

 

 

---