Therapieën bij ME/cvs

Therapieën bij ME/cvs kunnen helpen om zo goed mogelijk om te leren gaan met de ziekte. Daarnaast bieden ze ondersteuning en handvatten bij de gevolgen van de ziekte. Leren luisteren naar de signalen van het lichaam, niet overbelasten en een goed evenwicht kunnen vinden tussen rust en activiteit zijn erg belangrijk.

Therapieën bij ME/cvs

 • Pacing
  Je leert om de beschikbare energie zo goed mogelijk te verdelen en te optimaliseren. Je leert om een balans te vinden tussen rust en activiteit, binnen je grenzen. Zo kan je zo actief mogelijk blijven binnen de beperkingen van ME/cvs, zonder te crashen. Het helpt je om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan en zo verbeteringen aan te brengen in hoe je je voelt. Het is hierbij het belangrijkst om altijd te luisteren naar je lichaam.
 • Fysiotherapie
  Je leert op de juiste manier te blijven bewegen, afgestemd op de mogelijkheden, waarbij je grenzen in acht worden genomen.
 • Ergotherapie
  Je leert om zo optimaal mogelijk om te gaan met ME/cvs in je eigen leefomgeving, zodat je zo goed mogelijk in staat bent om dagelijkse handelingen en activiteiten uit te voeren.
 • Psychotherapie
  ME/cvs is een zware en invaliderende ziekte die je leven erg kan veranderen. Hierdoor is het niet vreemd als je het psychisch moeilijk krijgt. Psychologische ondersteuning kan hierbij helpen.
 • Revalidatie                                                                                  
  In een multidisciplinair behandeltraject worden lichamelijke klachten behandeld en leer je om te gaan met de gevolgen van ME/cvs. Let wel op als je een revalidatietraject gaat doen. Veel revalidatiecentra gebruiken CGT/GET als behandeling.
Prof. Leonard Jason is een Amerikaanse psycholoog die onderzoek doet naar ME/cvs. In deze video vertelt hij over therapieën bij ME/cvs en leren omgaan met de ziekte.

Over CGT/GET

Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) en Graded Exercise Therapie (GET) worden niet aangeraden. Deze therapieën zijn bij ME/cvs niet effectief en potentieel schadelijk. Veel ME/cvs patiënten zijn door CGT en GET (ernstig) achteruitgegaan of zelfs blijvend verslechterd.

CGT is een psychologische behandeling waarbij men ervanuit gaat dat de patiënt hun ziekte en symptomen zelf in stand houden. Dit zouden ze doen door verkeerde gedachten en gedrag. Omdat ME/cvs een ziekte is met biomedische oorzaak, heeft de ME/cvs vereniging ernstige bezwaren tegen deze behandeling.

Vaak wordt CGT gegeven in combinatie met GET. Dit is fysiotherapie waarbij je steeds je activiteit moet verhogen, ook al verergeren de symptomen.

CGT/GET claimt dat ze ME/cvs kunnen genezen. Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt en dat het juist een schadelijke behandeling voor ME/cvs patiënten is. Let op: desondanks bevelen sommige artsen CGT/GET nog steeds aan.

Waar vind je goede therapeuten?

Zoek je een zorgverlener die jou de juiste therapie kan bieden? Bij Zorgkaart Nederland vind je veel zorgverleners die door patiënten zijn beoordeeld voor de behandeling van ME/cvs. Deel daar ook je eigen ervaringen met een zorgverlener. Zo helpen we elkaar bij het vinden van goede zorg. Ook kun je altijd contact met ons opnemen, voor meer informatie toegespitst op jouw persoonlijke situatie.